Mainos

Taleban-liike: bin Ladenia ei luovuteta

Taleban ei luovuta bin Ladenia, vaan uhkaa iskuja suunnittelevia Yhdysvaltoja pyhällä sodalla.

Taleba-liikkeen kannattajia Afganistanissa.

Afganistanin hallitseva Taleban-liike ei luovuta koskaan terrorismista epäiltyä Osama bin Ladenia Yhdysvaltoihin, vakuutti Talebanin Pakistanin-lähettiläs afgaanien uutistoimistolle AIP:lle tänään.

-Se ei ole mahdollista. Kantamme bin Ladeniin ei ole muuttunut. Hänen luovuttamisensa Yhdysvalloille tai pakottaminen poistumaan maasta olisi loukkaus islamia vastaan, lähettiläs Abdul Salam Zaeef sanoi.

Presidentti George W. Bush antoi Talebanille tiukan varoituksen eilen - luovuttakaa bin Laden Yhdysvalloille tai kohdatkaa seuraukset. Myös Afganistanin pappisneuvosto suositteli eilen, että Taleban painostaisi bin Ladenin poistumaan maasta vapaaehtoisesti.

Taleban vaatii todisteita

Talebanin mukaan amerikkalaisten tulee esittää todisteensa. Liike sanoo olevansa valmis Osama bin Ladenin oikeudenkäyntiin todisteiden valossa.

-Emme ole valmiit luovuttamaan häntä ilman todisteita. (Uskonoppineiden neuvoston) päätös on vain suositus, hän muistutti.

Suurlähettilään mukaan Taleban-liikkeen johtajan mullah Mohammad Omarin ei ole pakko noudattaa neuvoston päätöstä.

-Se on vain suositus ja se on toimitettu Omarille tiedoksi, Zaeef sanoi.

Suurlähettiläs sanoi, ettei hänellä ole mitään tietoa bin Ladenin nykyisestä olinpaikasta. Zaeefin mukaan Taleban on valmis muslimien pyhään sotaan jokaisen kanssa, joka uskaltaa hyökätä Afganistaniin. Samalla hän kuitenkin vetosi Yhdysvaltoihin, jotta se ei vaarantaisi viattomia ihmisiä sotilaallisessa vastaiskussaan.

Pakistan kehotti tänään Talebania harkitsemaan seurauksia Afganistanin kansalle, jos se torjuu uskonnollisten johtajien Osama bin Ladenille antaman kehotuksen poistua maasta vapaaehtoisesti.

"USA kärsii tappion"


Afganistanin uskonoppineiden neuvoston torstainen käsky luettiin perjantairukousten yhteydessä moskeijoissa. Kabulin tärkeimmän moskeijan hengellinen johtaja sanoi tänään, että Yhdysvallat kärsii samanlaisen tappion kuin Britannia ja Neuvostoliitto aikoinaan.

Hän tarttui myös Bushin ristiretki-sanan käyttöön.

-Bush on kutsunut sotaa ristiretkeksi, joten se ei ole sotaa afgaaneja, arabeja tai mitään muutakaan kansakuntaa vastaan. Se on sotaa muslimeja vastaan ympäri maailmaa, Kabulin moskeijan hengellinen johtaja sanoi.

Afganistanin oppineiden neuvosto suositteli torstaina, että Taleban painostaisi bin Ladenin poistumaan maasta vapaaehtoisesti.

Bin Laden jo poistunut?

Huhut Osama bin Ladenin poistumisesta Tshetsheniaan tai Keski-Aasian entisiin neuvostotasavaltoihin voimistuivat tänään. Bin Ladenia lähellä olevat pakistanilaiset lähteet sanoivat kuitenkin tänään uutistoimisto AFP:lle, että tämä oleskelee edelleen Afganistanissa mielissään vastakkainasettelun mahdollisuudesta Yhdysvaltain kanssa.

-Tämä on se hetki, jota hän on odottanut. Hänen rukouksensa ovat toteutumassa, yksi lähde sanoi.

Lähettiläs Zaeefilla ei ollut tarkempaa tietoa bin Ladenin olinpaikasta.

Avustusjärjestöjen mukaan yli 1,5 miljoonaa afgaania on matkalla Pakistanin ja Iranin rajoilla sijaitseville pakolaisleireille. Molemmat maat ovat yrittäneet pitää pakolaisvirtaa kurissa sulkemalla Afganistanin vastaiset rajansa.

Ankaria taisteluja puhkesi tänään Afganistanin pohjoisosissa, joissa oppositiojoukot taistelevat Talebania vastaan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.