Mainos

Talbott neuvotteli Ahtisaaren kanssa

Presidentti Martti Ahtisaari ja Yhdysvaltain varaulkoministeri Strobe Talbott neuvottelivat Kosovon tilanteesta eilisiltana Helsingissä. Keskustelut jatkuivat työillallisena, johon osallistui myös pääministeri Paavo Lipponen. Keskustelujen sisällöstä ei ole annettu tarkempia tietoja.

Varaulkoministeri Talbott saapui erikoiskoneella eilen illansuussa Moskovasta Helsinkiin. Helsinki-Vantaan lentokentältä Talbott lähti suoraan Mäntyniemeen neuvotteluihin Ahtisaaren kanssa. Talbott palaa jo tänään uusiin neuvotteluihin Moskovaan.

Julkisuudessa on viime päivinä liikkunut tietoja, joiden mukaan presidentti Ahtisaarelle ollaan tarjoamassa johtavan rauhanrakentajan roolia Kosovon kriisissä. Esillä on ollut Ahtisaaren mahdollinen rooli Euroopan unionin edustajana kriisissä.

Varaulkoministeri Talbott keskusteli eilen Moskovassa ulkoministeri Igor Ivanovin kanssa. Talbott tapasi myös juuri Kiinasta palanneen presidentti Boris Jeltsinin Kosovo-lähettilään Viktor Tshernomyrdin.

Talbott oli sopinut venäläisten kanssa kahden työryhmän perustamisesta. Toinen ryhmistä käsittelee sotilaallisia, toinen siviiliasioita. Nämä työryhmät jatkavat työtään Talbottin käydessä pikavierailulla Helsingissä.

Ulkoministeriön huippuvirkamies

Strobe Talbott, 55, on Yhdysvaltain ulkoministeriön hierarkiassa toisena heti ulkoministeri Madeleine Albrightin jälkeen. Talbott nimitettiin nykyiseen virkaansa 1994. Tätä ennen hän oli mm. erityissuurlähettiläs.

Ennen virkamiesuraansa Talbott ehti olla yli 20 vuotta Time-lehdessä, viimeksi erikoistoimittajana ja ulkomaankolumnistina. Talbott on kirjoittanut useita kirjoja diplomatiasta ja Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteista. Hän käänsi ja toimitti entisen neuvostojohtajan Nikita Hrushtshovin muistelmat, jotka ilmestyivät 1970-luvulla.

Talbott on tuttu mies Suomen valtiollisille johtajille. Presidentti Ahtisaari tapasi Talbottin vieraillessaan Yhdysvalloissa syksyllä 1997. Pääministeri Paavo Lipponen keskusteli Talbottin kanssa käydessään Yhdysvalloissa runsas vuosi sitten.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.