Takan savukaasuista ja auringosta lämpöä Valkeakosken passiivitaloon

Valkeakosken passiivienergiatalon päälämmönlähde on tulisija. Sen näkyvin ratkaisu on Savumax Oy:n kehittämä monitoimipiippu, jolla otetaan talteen noin 70 % takan savukaasujen lämmöstä siirtämällä se hormia ympäröivään, 720 litraa vetävään lämminvesivaraajaan. Kesällä varaajaa lämmittävät katolla olevat aurinkokeräimet.

Monitoimipiipun toimintaperiaate on yksinkertainen.

– Savukaasun lämpö siirretään suoraan hormiputken läpi energiavaraajan vesitilaan ja siitä edelleen käytettäväksi. Aurinkolämmön hyödyntämistä varten piippu voidaan varustaa aurinkolämmön siirtimellä. Anturi ohjaa aurinkomoduulia, joka siirtää nestettä kierrättämällä energiaa lämmönsiirtimen kautta keräimestä varaajaan, Savumax Oy:n toimitusjohtaja Olli Huttunen kuvailee.

Vapaakiertoisessa järjestelmässä ei tarvita yhtään pumppua. Koska varaaja on korkea ja kapea, lämpö kerrostuu erittäin tehokkaasti sen yläosaan ja siksi aurinkoenergiaa voidaan käyttää hyvällä hyötysuhteella.

Myös tavallisiin omakotitaloihin

Piippu asennetaan samaan aikaan kuin kattotuolit, koska nosturi on silloin työmaalla. Tulisija voi olla periaatteessa millainen hyvänsä – Huttusen mukaan ainoa rajoitus on se, että hormin lähdön on sijaittava alhaalla.

– On hyvä muistaa myös se, että lvi-laitteena hormi tarvitsee jonkinlaisen vedenpoistomahdollisuuden. Yleensä se hoidetaan laittamalla energiavaraajan alle kuivakaivo, jonka avulla vesi poistuu.

Savumaxin hormia ei ole tarkoitettu vain matalaenergiataloihin. Huttunen kertoo, että suurin osa toimitetaan aivan tavallisiin omakotitaloihin.

– Se toimii aivan hyvin nykyaikaisessa omakotitalossa.

Matalaenergiatalossa energian tarve on tavanomaista pienempi, joten siellä pärjätään pienemmällä varaajalla ja pienemmällä järjestelmällä.

TV-talossa piipun ympärille tulee tiiliverhous. Yleensä rakentajat verhoilevat putkiasennukset jollain kevyellä seinämällä, varsinkin jos piippu tulee keskelle taloa. Tämä on ongelmatonta. koska suurin osa asennuksista voidaan tehdä piilossa sen ylä- tai alapäähän.

Aurinkolämmön aktiivisen hyödyntämisen takia tekniseen tilaan asennettiin toinenkin varaaja. Kannattaa muistaa, että kesäaikana energiaa syötetään myös uima-altaan veden lämmitykseen!

Lisätietoja:

Piippu, energiavaraaja ja aurinkokeräimet –

www.savumax.fi

Lue myös:

    Uusimmat