Takan ja leivinuunin päästöt tutkittavina

Kuopion yliopistossa on menossa puun polton pienhiukkaspäästöihin liittyvä tutkimus. Hankkeessa selvitetään kotimaisten polttolaitteiden pienhiukkas- ja kaasupäästöjä.

Yliopiston ympäristötieteiden laitos etsii lisää tietoa päästöjen muodostumisesta ja selvittää polttolaitteiden välisiä eroja. Aikanaan saatavia tuloksia verrataan omakotitalojen öljykattiloiden päästöihin.

-Käytännön mittaukset aloitetaan alkukesästä. Ensimmäisiä tuloksia saadaan ilmeisesti syksyllä, kertoi tutkija Jarkko Tissari tiistaina.

Tutkimuksessa mitataan muun muassa puukiukaan, varaavan takan, leivinuunin, palokattiloiden ja pellettikamiinan päästöjä.

Kuopion yliopisto luonnehtii hanketta omalla alallaan Suomen suurimmaksi. Projektin kustannusarvio on 836 000 euroa, ja se toteutetaan vuosina 2002-2004. Tuloksia hyödynnetään vähäpäästöisten tuotteiden kehityksessä, mittaussertifikaatin aikaansaamisessa ja pienhiukkasten rajoitustoimia arvioitaessa.

Kuopion yliopistossa uskotaan, että bioenergiatutkimuksen merkitys lisääntyy tulevaisuudessa. Siihen panostetaan muissakin yliopiston tutkimusprojekteissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja