Taiwanin ympärillä havaittu liki 70 kiinalaista sotilaslentokonetta ja kymmenkunta laivaston alusta

Taiwan oli jo eilen kertonut havainneensa 35 kiinalaislentokonetta, jotka lukeutuvat torstaina ilmoitettuun havaittujen koneiden määrään.

Taiwan on havainnut ympärillään yhden vuorokauden aikana lähes 70 kiinalaista sotilaslentokonetta ja kymmenkunta Kiinan laivaston alusta. Paikallista aikaa keskiviikon ja torstaiaamun välillä tehdyistä havainnoista on kertonut Taiwanin puolustusministeriö.

Keskiviikkona Taiwan sanoi, että saaren ympärillä oli havaittu 35 sotilaslentokonetta. Ne on laskettu mukaan torstaina ilmoitettuun lukemaan. Osa keskiviikkoisista koneista lensi sittemmin liittyäkseen Kiinan laivaston sotaharjoituksiin läntisellä Tyynellämerellä. Harjoituksiin osallistui Taiwanin puolustusministeriön mukaan myös Kiinan Shandong-lentotukialus.

Kiina ei ole antanut virallisia lausuntoja, että sillä olisi sotaharjoituksia käynnissä alueella.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan emämaan yhteyteen tarvittaessa sotilaallisesti. Kiina on viime vuosina lisännyt sekä Taiwanin sotilaallista että poliittista painostusta.

Sen sijaan sotaharjoituksista alueella vastaava asevoimien komentokeskus ilmoitti keskiviikkona ilmailuyksikön koulutuksesta, mutta ei maininnut Taiwania.

Kiina: Joukot jatkuvasti valmiustilassa

Lauantaina Kiina sanoi joukkojensa olevan jatkuvasti korkeassa valmiustilassa sen jälkeen, kun Taiwaninsalmen läpi oli purjehtinut kaksi alusta, joista yksi kuului Yhdysvalloille ja toinen Kanadalle.

Yhdysvaltain laivaston mukaan salmen läpi kulkeneet alukset olivat Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjä USS Ralph Johnson ja HMCS Ottawa, joka on puolestaan Halifax-luokan fregatti. Laivaston mukaan kauttakulku on osoitus Yhdysvaltain ja sen liittolaisten sitoutumisesta vapaaseen ja avoimeen Intian ja Tyynenmeren alueeseen.

Yhdysvallat ja länsimaiset liittolaiset ovat lisänneet merenkulunvapaudella perusteltua liikennöintiä sekä Taiwaninsalmella että kiistellyllä Etelä-Kiinan merellä vahvistaakseen, että molemmat ovat kansainvälisiä vesiväyliä. Länsimaiden toiminta on suututtanut Kiinan.

Huhtikuussa Kiina järjesti sotaharjoituksia simuloidakseen Taiwanin saaren piiritystä sen jälkeen, kun Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen oli tavannut Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Kevin McCarthyn Kaliforniassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat