Taivaslaulu kuohuttaa – lestadiolaisäidin väsymyksestä syksyn teatteriteko

2:08

Syksyn teatteritapaukseksi on nousemassa Pauliina Rauhalan lestadiolaisyhteisöstä kertova teos Taivaslaulu, joka saa kantaesityksensä huomenna Tampereella ja piakkoin myös Oulussa.

Oulussa esitys herättää jo nyt suurta mielenkiintoa, sillä alue on vanhoillislestadiolaisuuden ydinaluetta. Näytelmä kertoo äidin väsymisestä ja perheen omista valinnoista yhteisön sääntöjä vastaan.

Kyllähän meillä päähenkilönä on nainen joka saa lapsia ja väsyy että tää on tarina äidin väsymyksestä, sanoo Oulun kaupunkin teatterin ohjaaja Heta Haanperä.

Taivaslaulu kertoo nuoren lestadiolaisparin rakkaustarinan. Siinä nainen päätyy lapsiluvun kasvaessa lopulta suljetulle osastolle.

Miehen ja naisen rakkaus on kuitenkin yhteisön sääntöjä voimakkaampi. Mies päätyy tekemään sterilisaation, vaikka tietää joutuvansa yhteisön hylkäämäksi.

– Aika hurjaltakin se tietyllä tavalla tuntuu ja ne säännöt, mutta toisaalta oon Oulusta kotoisin ja kyllä sillä tavalla asian kanssa elänyt koko elämäni, mutta en tietenkään omakohtaisesti, sanoo Oulun Taivaslaulussa Viljaa näyttelevä Merja Pietilä.

Taivaslaulua voi pitää myös yhteiskunnallisena teoksena sen naisnäkökulman vuoksi. Pariskunnan  omat ratkaisut pelastavat lopulta koko perheen.

Teatteri toivoo näytelmän tavoittavan myös lestadiolaisyhteisön.


 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja