Taivas värjäytyi keltaiseksi Sveitsissä ja Ranskassa

Saharasta levinnyt hiekkapöly on värjännyt tänään taivaan keltaiseksi Sveitsissä ja Ranskan kaakkoisosassa. Myös eteläisessä Puolassa on havaittu Saharan hiekkapölyä.

Ilmiö alkoi Sveitsissä eilen, jossa paikallinen sääpalvelu varoitti muun muassa näkyvyyden heikkenemisestä ja ilmanlaadun huononemisesta.

Hiekkapölyä on liikenteessä poikkeuksellisen paljon, asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 180 000 tonnia, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin vastaavanlaisissa ilmiöissä on viime aikoina mitattu.

Ranskan etelä- ja kaakkoisosissa viranomaiset ovat varoittaneet tänään heikosta ilmanlaadusta. Herault'ssa viranomaiset neuvoivat erityisesti sydän- tai hengitystieongelmien vaivaamia asukkaita välttämään fyysistä rasitusta.

Tilanteen ennustetaan paranevan sekä Ranskassa että Sveitsissä huomenna.

Saharan aavikolta vapautuu vuosittain jopa 200 miljoonaa tonnia pienhiukkasia vuosittain. Suurimmat hiukkaset laskeutuvat nopeasti takaisin maahan, mutta pienimmät saattavat matkustaa tuhansia kilometrejä. Hiukkaset sävyttävät lumen keltaiseksi ja voivat vaikuttaa sulamiseen varsinkin jäätiköillä, kun pölykerros heikentää jään kykyä heijastaa auringonvaloa.

Lue myös:

    Uusimmat