Taivaalta tippui jättirakeita Libyassa – Foreca: Kyseessä voi olla uusi maailmanennätys

Jättimäiset rakeet moukaroivat Teksasia 1:01
Videolla jättimäisten rakeiden kuuro Teksasissa viime vuonna.

Rakeet olivat halkaisijaltaan jopa 20-senttisiä.

Libyan pääkaupungin Tripolin lähettyville tippui tällä viikolla taivaalta jättirakeita, kertoo Foreca. Rakeet olivat halkaisijaltaan jopa 20-senttisiä. Kyseessä saattaakin sääpalveluyrityksen mukaan olla uusi maailmanennätys.

Rakeet satoivat sen jälkeen, kun Välimeren yli kohti itää liikkui tiistaina terävä matalapaineen sola, jonka yhteyteen Pohjois-Afrikan edustalla kehittyi voimakkaita supersolu-ukkosia. Ilmakehä oli Forecan mukaan Välimeren eteläosassa erittäin epävakaa ja ainekset voimakkaille ukkospilville olivat kasassa.

Supersolu-ukkonen voimistui Tripolin länsipuolella erittäin rajuksi tiistai-iltana.

– Voimistumista edesauttoivat ilmakehän voimakkaat pystysuuntaiset lämpötilaerot ja suuri tuuliväänne. Tuulen suunnan ja nopeuden voimakkaat muutokset eri ilmakerroksissa antoivat jättirakeille erinomaisen kasvualustan, Foreca kertoi verkkosivuillaan lauantaina.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation NOOA:n mukaan ennätystä pitää tällä hetkellä hallussaan Yhdysvaltojen Etelä-Dakotassa vuoden 2010 heinäkuussa havaittu raemöykky, joka oli halkaisijaltaan 20,3-senttinen. Painoa sillä oli 0,9 kiloa.

– Vielä ei ole vahvistettu, mitä kirjataan tilastoihin Libyan tapauksessa, mutta potentiaalia uudelle maailmanennätykselle on, Foreca kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat