Mainos

Taiteilijat ihmeissään: Lemmenlukkojen ripustajat ottivat tietoisen riskin

Tampereen Patosillan lemmenlukoista taideteoksen tehneet One Love -ryhmän taiteilijat Kaija Papu ja Antti Pussinen ihmettelevät saamaansa negatiivista palautetta.

– Installaation lähtökohtana oli ihmetys lukosta rakkauden symbolina. Mielestämme rakkauden ei kuulu kahlita vaan vapauttaa. Halusimme muovata lukkometallista veistoksen, joka symbolisoi rakkautta yhdistävänä voimana. Ulkoasultaan rosoinen ja paikoitellen kiiltävä veistos kuvaa mielestämme rakkautta hyvin. Joskus rujokin rakkaus on vahva ja kestävä, he kertovat.

Teos on kuitenkin aiheuttanut närkästystä, kun lukkoja siltaan laittaneiden rakkaudensymboli oli sulatettu möykyksi.

Taiteilijoiden mukaan lukkojen ripustelu siltaan jakoi kaupunkilaisten mielipiteet.

– Toiset pitivät niistä ja toiset olivat niistä närkästyneitä. Tarkoituksenamme ei ollut väheksyä tai loukata kenenkään rakkautta. Tämän takia olemme yllättyneitä tapauksen herättämän rakkaus- ja taidekeskustelun vihamielisyydestä, Papu ja Pussinen ihmettelevät.

Heidän mielestään lukkojen ripustajat ovat ottaneet tietoisen riskin, kun ovat laittaneet lukkoja julkiseen tilaan luvatta.

– Silloin ei voi tietää mitä omalle teokselle tapahtuu. Se voidaan poistaa, sitä voidaan muokata tai se voi kohdata ilkivaltaa. Lukkojen laittajat ovat ottaneet tämän riskin tietoisesti kun eivät ole hakeneet kiinnittämiselle kaupungin lupaa, taiteilijat huomauttavat.

One Love -taiteilijaryhmä poisti kesäkuun alussa Tampereen Patosillalta suuren osan lemmenlukkoja, sulatti ne yhdeksi kuutioksi ja asetti teoksen esille Pirkanmaan 5. Triennaaliin TR1 Taidehalliin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.