Mainos

Tähtivieraana Neumann

Neumann, 47, on yksi Suomen suurimpia popidoleita kautta aikojen. Karismaattinen muusikko villitsi Dingon kultavuosina äidit ja tyttäret. Nyt helsinkiläistynyt Neumann on naimisissa ja kahden pienen lapsen isä. Hän tuntee kuitenkin olevansa ikuinen reissumies. Tähtikartta paljastaa hänestä myös syvällisen totuuden etsijän.

Ohikulkijan katse pysähtyy. Onko tuo Neumann...? Dingon suosittu keulakuva tunnetaan edelleen. Vannoutuneimmissa faneissa hän herättää haikeita muistoja.

Dingon suosio oli vertaansa vailla. Ihailijat piirittivät yhtyeen jäseniä 1980-luvulla kaikkialla. Lukemattomat olivat ne kaihoisat katseet ja sifonkihuiviin kuivatut kyyneleet, joita bändiläiset pelkällä olemassa olollaan aiheuttivat.

Dingo on liioittelematta yksi suomalaisen kevyen musiikin historian suositumpia yhtyeitä. Se nosti 80-luvulla kuumeen, jonka kaltaista ei ole sen koommin koettu.

Yhtyeen taival on ollut kiihkeän kuherruskuukauden jälkeen kuin epätoivoinen rakkaustarina. Yhtye on hajonnut, tehnyt come backin, hajonnut ja palannut jälleen lavoille ja levytysstudioon. Nyt Dingon alkuperäisistä jäsenistä yhtyeessä soittavat Neumann ja Eve. Yhtyeeltä ilmestyy uusi single loppuvuodesta – Dingon ensimmäinen joululaulu! – ja kokonainen levykin on tekeillä.

Sielu on kananlihalla

Neumann saapuu Helmen haastatteluun Amerikan tunnelmissa. Kotona hän on ehtinyt totutella lapsiperheen arkeen pari päivää. Aikaero tuntuu vielä.

Neumann reissasi syyskuun alussa Kaliforniaa, Nevadaa ja Arizonaa.

-Huikea reissu: 55 astetta lämmintä ja Harley Davidsonin selässä pitkin erämaata. Siinä kummasti mieli puhdistui ja sai uusia ideoita. Myös elämänarvot menivät uuteen järjestykseen. Matkalla huomasi, miten paljon kaipaa esimerkiksi kotia ja omia lapsia.

Nyt Neumann on lupautunut toisenlaiselle matkalle. Helmen astrologi Merja Hirvisaari on laatinut tutulle vaa’alle astrologisen tähtikartan hänen syntymäaikansa ja -paikkansa perustella. Neumann odottaa tulkintaa kiinnostuneena.

Astrologiaan mies suhtautuu avoimesti. Hän uskoo, että ihmiselämä on tähtiin kirjoitettu juttu.

-Luotan vaistooni. Jossain takaraivossa on sellainen fiilis, että on olemassa tiettyjä valtavirtaenergioita, jotka vievät ja liikuttavat meitä.

Juuri nyt Neumannilla on tunne, että tähdet johdattavat häntä luovaan suuntaan.

-Kohtuullisen pitkän aikajakson jälkeen tuntuu siltä, että minulla on meneillään oikeasti luova kausi. Se koskee ennen kaikkea musiikin tekemistä. Kiva nähdä, mitä periodi tuo tullessaan. Jotain on joka tapauksessa tapahtumassa, ja jotain uutta syntymässä. On vähän jopa sellainen fiilis, että sielu olisi kananlihalla.

Vaateala haaveena

Kauneutta rakastavan Vaa’an sanotaan soveltuvan hyvin taiteellisiin ammatteihin: valokuvaajaksi, sisustajaksi tai muotoilijaksi. Päätöksen tekeminen ei ole vaa’alle koskaan helppoa. Turhamaisuuteen taipuvaisena hän saattaa viettää tuntikausia peilin ääressä vaatteita vaihdellen ja pystymättä päättämään, mitä pukisi päällensä.

Neumann loi Dingon aikana aivan oman muotinsa ja sai joukoittain samanhenkisiä seuraajia. Hän on toteuttanut muotimieltymyksiään myös vaatekauppiaana Porissa. Vaatealasta hän haaveillee edelleen. Ehkä jonain päivänä Helsinkiin ilmestyykin kauppa, jossa Neumannin näköinen mies myy rockhenkisiä asusteita ja intiaanikoruja...

”Minussa elää kulkemisen meininki”

Neumann ei ole sitä tyyppiä ihmisiä, joka jää odottamaan kotiin, että jotain tapahtuu. Viisitoistavuotiaana hän lähti merille. Kotisatamana oli Lontoo. Sieltä Neumann seilaisi Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Etelä-Amerikkaan. Merimiehen elämä jaksoi kiehtoa viitisen vuotta. Pitkä merimatka päättyi parikymppisenä.

-Kun tulin kotiin ja näin äidin, se oli ihan mieletön hetki.

Siitä alkoi muutos. Neumann oli ostanut Kanadasta kitaran ja opetellut perussoinnut laivalla. Kitara ja sen omistaja eivät ihan heti merille uudestaan lähteneetkään. Neumannia alkoi kiinnostaa enemmän musiikin tekeminen, ja Dingon tarina oli iduillaan.

Merille nuoren miehen houkutti verissä oleva ”kulkemisen meininki”.

-Olin vain viisitoistavuotias, kun mistä lie planeetalta tuli signaali, että meri kutsuu. Siinä ei ollut hetken epäilyksen häivääkään, lähdenkö. Minulle aukesi sen myötä ihan uudenlainen maailma. Elämään tuli värejä ja uusia aisteja. Tavallaan olen sillä matkalla edelleen. Toki väliin mahtuu mustavalkoharmaatakin osastoa, mutta kyllä minulla on edelleen sellainen matkalla-fiilis.

Neumann asuu nykyään Itä-Helsingissä kampaajavaimonsa Dianan ja lastensa Noelin ja Mishan kanssa. Koskaan hän ei ole kokenut perheen rajoittavan hänen kulkijan mieltään.

-Päinvastoin, uskon vahvasti, että kun minulle on siunaantunut pari lasta näin jo vähän vanhemmalla iällä, sillä on selkeä tarkoitus. Minun on ihan mahdoton kuvitella tilannetta, että minulla ei olisi lapsia. He ovat hyvät suitset minulle; tuntuu siltä, että on selkeä syy palata kotiin esimerkiksi keikoilta ja tietää, kenen eteen tekee jotain. Mutta reissumies voi toki olla perheestä huolimatta.

Neumann on nouseva Skorppari

11. lokakuuta vuonna 1959 syntynyt Neumann on aurinkomerkiltään Vaaka ja nousevalta merkiltään Skorpioni. Merja Hirvisaari kertoo, että nousumerkki on astrologiassa kasvamisen suunta: ihminen ikään kuin kulkee sitä kohti. 30 ikävuoden jälkeen hän alkaa muistuttaa nousevaa merkkiään yhä enemmän.

Hirvisaari löytää Neumannin tähtikartalta syvällisen ajattelijan ja totuuden etsijän.

-Jos en tietäisi, kenestä on kysymys, sanoisin, että tämä on filosofin kartta. Neumannilla on hyvin voimakas yhdeksäs huone, joka on filosofian, uskonnon, maailmanmatkaamisen, opettamisen ja politiikan huone. Se on osittain Leijonassa, jossa on myös hänen Uranuksensa. Se taas on persoonallisuuden ja itseilmaisun planeetta. Siellä ihminen haluaa olla kaikkein eniten juuri oman itsensä näköinen ja erilainen kuin kaikki muut; siellä astuu Neumannilla leijona kehiin.

Vaa’an sanotaan olevan koko eläinradan diplomaattisin merkki. Vaaka siis tekee kaikkensa välttääkseen riitoja. Hän kasvattaa jo nuorena itselleen voimakkaan sosiaalisen omatunnon. Myös Neumann tunnistaa itsessään sovittelijan.

-Inhoan riitatilanteita ja sitä että läheisten kesken tulee eripuraa. Olen ensimmäisten joukossa, joka tekee sovittelevan liikkeen, että asiaan löytyy edes jonkinnäköinen kultainen keskitie.

Edessä suuria muutoksia?

Vaaka on parhaimmillaan ammateissa, joissa hän pääsee neuvomaan ja auttamaan toisia ihmisiä, kuten terapeuttina. Merja Hirvisaari toteaa, että vaaka voi toteuttaa itseään myös muusikkona – ja tehtävää vielä riittää.

-Neumann ei ole missään tapauksessa sanottavaansa sanonut. Hänen filosofin ja opettajan roolinsa jatkuu koko elämän. Kartan asetelmat ovat olemassa tukeakseen häntä siinä, että hän pääsisi viemään oman viestinsä eteenpäin. Nyt kun hän kulkee kohti Skorpionia, joka on syvällä kulkeva merkki, odotan itse innokkaasti, mitä on vielä tulossa. Neumannilla on ihan selkeästi kerrottavaa.

Jotain pitää kuitenkin tapahtua, että Neumann saa sanottavansa julki.

Hirvisaari tietää Neumannin kartan perusteella, että tällä on taipumus jäädä jumiin menneeseen, kun jo pitäisi lähteä uuteen. Hän kannustaakin tuttuun ja turvalliseen takertumisen sijaan suuntaamaan katseen tulevaan.

-Neumannin tärkeä osa-alue on kymmenes huone, kunnianhimon ja menestymisen ja esillä olon huone. Sinne täytyy vieläkin mennä rohkeasti ja tavallaan itsekkäästikin. Pitää luopua turvaverkosta ja ottaa myös riskejä.

Neumann sanoo olevansa valmis muutokseen.

-Se, mitä kartta ohjaa, on tavallaan vahvistavaa kuultavaa. Tunnen olevani juuri nyt sellaisessa tilanteessa, jossa minun on tehtävä työhön liittyviä valintoja. Kun vain uskallan tehdä päätöksen, enkä toivottavasti loukkaa sillä ketään, luulen, että ollaan aika selvillä vesillä. Se ehkä saa aikaan itsessä sellaisen fiiliksen, että laiva on tulossa ulos sumusta ja että keula näkyy jo.

Sinua rakastetaan

Vaaka on miellyttävä seuralainen ja hyvä ystävä, mutta riippuvuus toisten hyväksynnästä saattaa tehdä elämän hänelle itselleen hankalaksi. Nämä piirteet vahvistuvat Neumannissa nousevan skorpionin myötä, kertoo Merja Hirvisaari.

-Neumannin tähtikartalla näkyy skorpionin yleinen epävarmuus. Skorpionin on esimerkiksi vaikea uskoa, että häntä rakastetaan.

Hirvisaari vakuuttaa Neumannille ja muille skorpioneille, jotka pakottavat läheisensä yhä uudelleen todistamaan rakkautensa, että heitä ”riivaa” skorpionin täyttymätön rakkauden tarve.

-Se ei milloinkaan tule täyteen, jos ei oivalla, että kyse on skorpionin perusluonteesta, eikä siitä mitä puoliso tai rakastettu tekee. Neumannissa se on siis nouseva Skorpioni, joka ajattelee, että ”rakastaakohan tuo minua ollenkaan, kun se noin tekee”. Minä voin lohduttaa: kyllä se rakastaa.

-Hetki on valaistunut, hymyilee Neumann.

Teksti: Kati Hyttinen

Kuvat: MTV3, Neumann

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.