Tähtitieteilijät ovat vihdoin löytäneet Linnunradan reunan: Kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Tältä näyttää Linnunradan keskus 0:41
Video: Tältä näyttää Linnunradan keskus

Kotigalaksimme Linnunrata on paljon suurempi, kuin miltä se näyttää. Tähtitieteilijät ovat selvittäneet, että Linnunrata on halkaisijaltaan hulppeat kaksi miljoonaa valovuotta.

Käytännössä galaksimme on yli 15 kertaa laajempi, kuin sen näkyvä spiraalikiekko, kertoo ScienceNews. Lukemattomista tähdistä koostuvan spiraalin ulkopuolella on kaasusta muodostuva kiekko, joka ei hohda valoa. Sen takia galaksimme todellista reunaa on ollut vaikea mitata.

Britanniassa sijaitsevan Durhamin yliopiston tutkijat ovat tutkineet lähistöllä olevia muita galakseja määrittääkseen Linnunradan kokoa. Apuna käytettiin tietokonesimulaatioita.Simulaatioiden mukaan pienten galaksien nopeuksissa tapahtuu muutoksia suurempien galaksien pimeillä reuna-alueilla.

Tutkijat huomasivat teleskooppien havainnoissa samanlaisia nopeusmuutoksia Linnunradan läheisyydessä olevilla pienillä galakseilla. Muutokset tapahtuivat 950 000 valovuoden päässä Linnunradan keskustasta, mikä vihjaa galaksimme reunan löytyvän samalta etäisyydeltä.

Lue myös:

    Uusimmat