Tähtimaalivahti söi Stanley Cupista popcornia – himoittu NHL-palkinto on joutunut erikoisiin paikkoihin vuosien varrella

Coloradon maalivahti kuittasi Tampa Bayn voittomaalin ytimekkäästi 1:55
Colorado-veskari Darcy Kuemper kertasi tappio-ottelua.

Stanley Cup on jääkiekkomaailman himoitun palkinto. Colorado Avalanche on viimeöisestä tappiosta huolimatta voiton päässä NHL:n mestaruudesta. Joukkueen aktiivikokoonpanossa pelaavat tunnetusti Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen. Pokaali saattaa siis saapua tänä kesän Suomeen useammaksikin päiväksi. Coloradon maalivahtivalmentajana toimii suomalainen Jussi Parkkila.

1990-luvulta asti perinteenä on ollut, että voittajajoukkueen pelaajat saavat pokaalin kotiinsa päiväksi. Juhlatraditioita on monia, ja pokaalia on käytetty luonnollisesti mitä mielikuvituksellisimmissa iloitsemisoperaatioissa.

Painoa 15 ja pituutta 90

Viitisentoista kiloa painavaan pokaaliin kaiverretaan voittajajoukkueen pelaajien, valmentajien ja taustahenkilöiden nimet. Pelaajan on pelattava voittoon päättyneellä kaudella vähintään 41 runkosarjaottelua, tai vaihtoehtoisesti vähintään yksi Stanley Cup -finaali. Poikkeuksia on kuitenkin tehty vuosien varrella muutamia.

Noin 90 senttimetriä korkeaan pokaaliin mahtuu kerrallaan vain rajattu määrä entisten mestareiden nimiä. Tämän vuoksi alimmat hopearenkaat siirretäänkin aina tilan täyttyessä Hockey Hall of Fameen, Torontoon. 

Stanley Cup uimakoulussa ja popparikippona

Jokainen voittajajoukkueen pelaaja saa pokaalin käyttöönsä yhdeksi päiväksi. Perinteisesti tuolloin saavutusta juhlitaan perheen ja ystävien kesken. Esimerkiksi Valtteri Filppula juhli pokaalin kanssa Vantaalla vuonna 2008. Paikalla oli Filppulan kasvattiseura EVU:n junioreita.

Juttu jatkuu videon alla.

Coloradon päävalmentaja puhui pelaajiensa virheestä Tampa Bayn voittomaalissa 3:57
Colorado-päävalmentaja kertoi pelaajiensa virheistä Tampa Bayn voittomaalissa lauantain viidennessä finaalissa.

Myös erikoisempia operaatioita pokaalin kanssa on nähty. Legendan mukaan New Jersey Devils-maalivahti Martin Brodeur söi pokaalin maljaosasta popcornia. Mark Messier juhli suuren väkijoukon kanssa pokaali mukanaan. Yleisö kuitenkin innostui, ja pysti sai pahasti kolhuja.

Valtava hopeamalja ja vesi yhdistyvät jostain syystä useissa tarinoissa pokaalin kiertueiden varrelta. 90-luvulla sekä Patrick Roy että Mario Lemieux yrittivät opettaa Stanley Cupia uimaan. Altaan pohjaan vajonnut pysti pelastettiin onnistuneesti.

Edellisestä virallisesta suomalaisvoittajasta jo viisi vuotta

Stanley Cup on vieraillut Suomessa viimeksi vuonna 2019, kun Ville Husso kuului St. Louis Bluesin organisaatioon. Hän ei kuitenkaan kuulu virallisesti palkinnon voittajiin. Olli Määttä on virallisesti edellinen suomalainen Stanley Cup -voittaja. Hän nappasi himotuimman Pittsburgh Penguinsin riveissä kahdesti peräkkäin 2016 ja 2017.

Kaikki suomalaiset Stanley Cup -voittajat:

Jari Kurri x 5

Esa Tikkanen x 5

Reijo Ruotsalainen x 2

Jere Lehtinen

Ville Nieminen

Teemu Selänne

Valtteri Filppula

Antti Niemi

Tuukka Rask

Kimmo Timonen

Teuvo Teräväinen

Olli Määttä x 2



Lue myös:

    Uusimmat