Taas yksi sekopää – kommentti Imatran ampumisesta

Näitä on nähty viimeisen viidentoista vuoden aikana aivan liian monta: Myyrmanni, Jokela, Kauhajoki, Sello, Hyvinkää – ja nyt Imatra.

Nykytietojen – korostan tietysti tätä, koska Imatran ampumisesta tiedot ovat vielä vajavaiset – varassa kaikissa tapauksissa yhteistä on se, että täysin sivullisia on tapettu vailla järkevää motiivia.

32 murhattua ihmistä. Ilman mitään syytä.

Kukaan näistä murhaajista tai sellaista suunnitelleista ei ole ymmärtänyt sitä, että joukkomurhasta ei tule gloriaa. Ei tule sädekehää. Tulee vain yletöntä halveksuntaa. 

Tekijät ovat olleet yhtä lukuun ottamatta nuoria: 19-vuotias opiskelija, 18-vuotias lukiolainen, 22-vuotias opiskelija, 18-vuotias hyvinkääläinen ja nyt 23-vuotias imatralainen. Miehiä kaikki.

43-vuotias pakolaisena Suomeen tullut Sellon ampuja oli tähän poikkeus ja tapaus muutenkin hieman erilainen. Hän surmasi entisen naisystävänsä ja Sellon Prismassa tämän työtovereita. Mitään järkevää syytä tekoon ei kuitenkaan ollut.

Enemmänkin tapauksia olisi, jos poliisi ei olisi niitä kyennyt estämään. Listaan olisi lisätty muun muassa Helsingin yliopisto ja Kokkola. Tekijäkandidaatit niissäkin parikymppisiä nuoria aikuisia.

Jokaisessa tapauksessa netistä on löytynyt vain tiekartta kohti tuhoa. Ei apua, vaan pahat ajatukset vahvistuvat. Yhteistä on myös se, että taustalla on aina mielenterveysongelmia.

Nämä tapaukset herättävät väistämättä kysymyksen: Miksi? Tavallaan turhaan, koska sille ei koskaan saada mitään järkevää vastausta. Me normaalisti ajattelevat ihmiset emme kykene ymmärtämään miten näiden tappajien mielet toimivat. Eikä tarvitsekaan.

Miksi 22-vuotias nainen ihannoi Jokelan ampujaa niin paljon, että suunnitteli koulumurhaa Kokkolaan ja kävi parikymmentä kertaa tämän haudalla? Tällaisen ihmisen paikka on mielisairaalassa.

Kyse on vain siitä miten tilanne huomataan. Yhteistä julkisuudessa olleille pysäytetyille teoille on se, että vihje on tullut lähipiiristä.

Kukaan näistä murhaajista tai sellaista suunnitelleista ei ole ymmärtänyt sitä, että joukkomurhasta ei tule gloriaa. Ei tule sädekehää. Tulee vain yletöntä halveksuntaa.

Joku toinen mieleltään yhtä sairas voi tekoja ihannoida, mutta tällaisten paikka on lukkojen takana.

Joukkomurhaaja ei ole sankari, vaan raukka. Sellainen oli Imatrankin ampuja.

1:57

2:33

2:24

0:38

4:31

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja