Taantuma ja putkiremontit kulkevat käsi kädessä

Isännöitsijät uskovat nykyisen taloustilanteen lisäävän putkiremonttien määrää.

Isännöitsijäliiton tutkimuksessa lähes puolet vastaajista ilmoitti, että heidän isännöimissään taloyhtiöissä alkaa tänä vuonna yksi tai useampi putkiremontti. Suhteutettuna kaikkiin isännöitsijöihin se tarkoittaisi noin 2000 uutta remonttia.

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä kertoo, että jo tänä vuonna remontteja tehdään paljon, mutta vasta lähivuosina alkaa todellinen buumi. Heikkilän mukaan tämä johtuu siitä, että kuluvan vuoden suunnitelmat toteutuvat pääasiassa tulevina vuosina.

Isännöintiliiton mukaan putkiremonttien hintojen nousu on tasaantunut. Runsaat 60 prosenttia tutkimukseen vastanneista arvelee, että putkiremonttien hinnat laskevat seuraavan vuoden aikana.

- Tutkimuksessa isännöitsjiät olivat voimakkaasti sitä mieltä, että hinnat tulevat seuraavan 12 kuukauden aikana laskemaan. Näin varmaan tapahtuukin, mutta itse en usko euromäärässä kauhean suureen laskuun. Täytyy muistaa, että palkat nousevat varsinkin tällä alalla aika roimasti keväällä ja materiaalihinnat eivät ole laskeneet, Heikkilä muistuttaa.

Laajan putkiremontin hinta on nyt keskimäärin runsaat 600 euroa neliöltä. Halvimmat remontit maksavat noin 150 euroa. Hintahaitari johtuu putkiremonteissa tehtävien saneerausten laajuuseroista.

- Nyt tilanne on se, että tarjouksia saa hyvin ja markkinat toimivat hyvin. Varmaan se oikea markkinahinta on nyt joka tapauksessa käytettävissä. Varmaan jonkinmoista laskua tulee tapahtumaan, mutta ennen kaikkea tärkeintä on nyt se, ettei nousua hetkeen ole nähtävissä.

Vältettävä tee-se-itse-suunnitelmia

Isännöintiliitto kehottaa taloyhtiöiden hallituksia luottamaan ammattilaisiin putkiremontin suunnittelussa.

- Putkiremonttiin liittyvät kysymykset ovat niin vaikeita asioita, että niissä kannattaa turvautua ammattilaisiin, ja ryhtyä ammattilaisten selvitysten pohjalta miettimään asioita. On niin paljon erilaisia menetelmiä ja tapoja tehdä näitä asioita. Taloyhtiöiden hallituksissa, joissa harvoin on tämän asian ammattilaisia, ei juuri kannata putkiremontteja tutkia vaan kannattaa antaa ammattilaisten valmistella. Lopulta sitten tehdään päätöksiä selvistä esityksistä, toimitusjohtaja Tero Heikkilä opastaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja