Mainos

Syytetty: Britannia osallinen Litvinenkon murhaan

Britannia on esittänyt luovutuspyynnön entisen KGB-agentin Aleksander Litvinenkon murhasta epäillystä Andrei Lugovoista.

Venäläinen Andrei Lugovoi syyttää Britanniaa osallisuudesta venäläisagentti Aleksandr Litvinenkon murhaan. Murhasta epäilty Lugovoi sanoi tänään tiedotustilaisuudessaan Moskovassa, että Litvinenko työskenteli Britannian tiedustelupalvelulle. Lugovoi jatkoi, että britit yrittivät värvätä myös hänet keräämään tietoja presidentti Vladimir Putinista.

Britannian ulkoministeriön edustaja kiisti syytöksen ja sanoi, että Litvinenkon murha on rikosasia eikä liity tiedusteluun. Britannia on vaatinut Lugovoin luovuttamista, mistä Venäjä on kieltäytynyt.

Lugovoi esitti kolme epäilyä Litvinenkon murhasta.

- Pääroolissa on Britannian tiedustelupalvelu agentteineen, Lugovoi sanoi. Muina mahdollisina murhan järjestäjinä Lugovoi mainitsi Venäjän mafian ja Putinia vastustavan liikemies Boris Berezovskin, joka on paennut Britanniaan.

Lugovoi jatkoi, että murha liittyi Litvinenkon ja Berezovskin työskentelyyn Britannian tiedustelupalvelulle.

Hänen mielestään Berezovski saattoi olla murhan järjestäjä, koska Litvinenko oli ehkä koonnut tietoja, jotka olisivat voineet asettaa Berezovskin poliittisen turvapaikan kyseenalaiseksi Britanniassa. Venäjä vaatii Berezovskin luovuttamista petossyytteiden pohjalta.

Berezovski kiisti lausunnossaan olevansa Britannian M16-tiedustelupalvelun agentti.

- Kaikki Lugovoin puheessa ja esiintymisessä kertoo siitä, että hän toimii Kremlin ohjeiden mukaan, Berezovski sanoi.

Litvinenkon leski Marina puolestaan luonnehti syytöksiä vääristelyksi. Hän sanoi myös, ettei Litvinenko ollut Venäjän tiedustelupalvelun agentti vaan korkea-arvoinen asiantuntija taistelussa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Venäjän mafia saattoi Lugovoin mukaan olla murhan takana, koska Litvinenko oli auttanut Espanjan poliisia näiden tutkiessa rikollisryhmän johtamisesta epäillyn Zahar Kalashovin toimia.

Tapaamisia Lontoossa

Lugovoi kertoi tavanneensa brittitiedustelun edustajia ja Litvinenkon Lontoossa lokakuussa 2006. Lugovoi sanoi Britannian tiedustelupalvelun pyytäneen häntä keräämään tietoja Putinista ja tämän perheestä.

Lugovoi kertoi edelleen tavanneensa Litvinenkon Millennium-hotellissa yhdessä toisen venäläisen, Dimitri Kovtunin kanssa 1. marraskuuta. Myöhemmin samana päivänä Litvinenko tunsi olonsa huonovointiseksi. Myös Kovtun osallistui torstaiseen tiedotustilaisuuteen.

Litvinenko oli Lugovoin mukaan vaatinut tapaamista puhelimitse "25 kertaa" samana päivänä. Lugovoi kertoi, että hän ja Kovtun olivat juoneet paljon.

Lugovoi vakuutti syyttömyyttään ja sanoi olevansa valmis viemään asian Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen. Vielä ei tiedetä, onko Lugovoi kertonut näkemyksiään britti- tai venäläistutkijoille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.