Mainos

Syrjäseutuvähennys estämään maaseudun autioitumista?

Tutkija Tuomas Kuhmonen ehdottaa valtion tuloverosta tehtävää vähennystä maaseudun autioitumisen ehkäisemiseen.

Maaseudun elinvoimaisuutta ja sen säilyttämistä selvittänyt tutkija arvioi, että maaseudun turvaamiseen tähtääviä toimia on keskitettävä ja muotoiltava kokonaan uudelleen. Merkittävä osa nykyisistä EU-ohjelmista ja erilaisista hallinnointikustannuksista voitaisiin hänen mielestään poistaa ja korvata valtion tuloverosta tehtävällä syrjäseutuvähennyksellä.

Vähennys voisi olla sitä suurempi, mitä etäämpänä taajamista asutaan. Myös vastaavan tuen ja vähennyksen yhdistelmä olisi hänen mielestään mahdollinen. Kuhmosen mielestä kannustin kohdistuisi tällä tavalla varmasti oikein eikä suosisi mitään toimialaa tai toimeentulomallia.

Kuhmosen mielestä kansantalouden kasvu tai sovellettavat kehittämistoimet eivät kykene pitämään yllä laajojen maaseutualueiden elinvoimaisuutta.

65 000 työpaikkaa poistuu

Kuhmonen muistuttaa, että lähivuosina väestöä menettävissä kunnissa on merkittävä osa Suomen kansallisvarallisuudesta. Kunnissa sijaitsee noin kaksi kolmannesta metsistä, tiestöstä ja vesistöistä.

Kuluvan vuosikymmenen loppupuoliskolla alkutuotannosta poistuu Kuhmosen mukaan noin 65 000 työpaikkaa nimenomaan haja-asutusalueilta, jonne uusien työpaikkojen luominen on osoittautunut hyvin vaikeaksi keskittymisen etujen vuoksi.

Poistuman korvaava investointitarve olisi karkeasti arvioituna 7-13 miljardia markkaa vuodessa, mikä on samaa suuruusluokkaa kuin kaikkien kuntien investoinnit yhteensä. Samaan aikaan aiemmat varsinaisten maaseutualueiden työllisyyden tukipilarit, kuten naisten työllistyminen kuntien palvelutoiminnoissa, ovat menettämässä merkitystään.

Vahvaa kannustinta tarvitaan

Hallinnolla ja julkisella sektorilla ei ole Kuhmosen mukaan riittävää viisautta kehittää varsinaisilla maaseutualueilla elinvoimaisia uusia toimintoja. Ratkaisijoiksi pitäisi asettaa tästä toimintaympäristöstä kiinnostuneet ihmiset antamalle heille riittävän vahva kannustin, Kuhmonen suosittaa ja ehdottaa kannustumiseksi syrjäseutuvähennystä.

Vähennys tehtäisiin valtion tuloverosta. Järjestelmä voitaisiin Kuhmosen mielestä rahoittaa julkisen sektorin nettosäästöillä muuttovoittoalueiden rakentamistarpeesta, palauttamalla osa kuntien valtionosuusleikkauksista järjestelmän rahoitukseen sekä siirtämällä merkittävä osa aluekehitysohjelmien varoista tähän järjestelmään.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja