Syöttäminen ruokkii kauppatorin lokkiongelmaa

Helsingin kauppatorin lokkien ärsyttävä käytös johtuu tutkimuksen mukaan myös ihmisten hölmöydestä.

Helsingin ympäristökeskuksen ja yliopiston tutkimuksessa nimittäin todettiin, että kauppatorin lokkeja ruokitaan vuodessa arviolta 1500-2000 kertaa. Näin lokit oppivat, mistä saa helposti ravintoa ja samalla ruokkiminen pitää yllä myös ruoan sieppailua. Lokkien ruokkiminen on kielletty torilla.

Tutkimuksen mukaan torilla on eniten kalalokkeja, joista osa sieppaa ruokaa myyntipöydiltä ja ihmisten käsistä. Eniten linnut varastelevat ruokaa kesäkuussa ja heinäkuun alussa, jolloin ne tarvitsevat ravintoa poikasten ruokkimiseksi. Läheisen Harakan saaren lokkiyhteiskunnasta on löytynyt kirsikankiviä, jotka ovat melkein varmasti peräisin kauppatorilta.

Torilla on kesäisin paljon myös naurulokkeja, jotka muuttavat Suomeen maaliskuussa. Kalalokkia hieman pienemmät tummapäiset naurulokit ovat taitavia lentäjiä ja ketteriä lintuja. Ne nappaavat ruoantähteitä maasta ja pöydiltä, mutta tutkimuksen mukaan naurulokit eivät sieppaa ruokia ihmisten käsistä.

Kala- ja naurulokkien lisäksi torilla elää vakituisesti suuria harmaalokkeja. Harmaalokkeja on vähemmän kuin pienempiä lokkilajeja, mutta jotkut harmaalokeista osaavat varastaa ruokaa varsin taitavasti. Tutkimuksessa seurattiin erästä yksilöä, joka päivysti kauppahallin katolla. Lokki paljastui varsinaiseksi mestarivarkaaksi, sillä se onnistui suurimmassa osassa sieppausyrityksistään.

Tutkimuksen pohjalta laaditussa raportissa suositellaan, että torin jätehuoltoa parannetaan ja paikalle lisätään kuvallisia ruokintakieltokylttejä. Lisäksi lokkien suosimat tähystyspaikat pitäisi tehdä laskeutumiskelvottomiksi piikeillä tai siimoilla.

Lokkien laaja hävittäminen torilta ei asiantuntijoiden mukaan ole realistinen vaihtoehto. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi ruoan sieppaamiseen erikoistuneita harmaalokkeja voitaisiin pyydystää, mutta niiden tilalle tulisi luultavasti nopeasti uusia lokkeja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat