Syömisestä seikkailuksi

Lasten astiastoissa seikkailevat muun muassa nallet, puput ja Muumit. Varta vasten lapsille valmistetuista lautasista ja mukeista ateria maistuu ja arkisesta ruokailustakin tulee jännittävä mielikuvitusseikkailu. Hyvästä mukista saa tukevan otteen eikä ruoka pääse karkaamaan lautaselta.

Lastenastioiden tulee kestää käyttöä, sillä lasten käsissä ne joutuvat koville. Astioiden olisi myös hyvä olla uunin, mikron, pakastimen ja astianpesukoneen kestäviä. Pelkkää plussaa on tietenkin ulkonäkö ja se, että astiasto tekee syömisestä suuren seikkailun!

Suloisen pehmoiset nallet

Tuorein lastenastiasto on helmikuussa myyntiin tullut Arabian Viivi ja Veikka, jonka on kuvittanut postikorteistaan tunnettu piirtäjä ja kuvittaja Minna L. Immonen.Mukeissa ja lautasissa seikkailevat nallesisarukset Viivi ja Veikka, joilla kummallakin on vahva persoonallisuutensa. Tomera Viivi touhuaa nukkejensa kanssa ja hyppää narua. Veikka haluaa isona veturinkuljettajaksi tai valtamerilaivan kapteeniksi. Astiaston laatikko menee sellaisenaan lahjapakkauksesta ja sisältää lisätietoa nalleista. Vaikka Viivi ja Veikka on Immosen ensimmäinen tuotantoon tullut lastenastiasto, häntä voi seitsemän lapsen äitinä hyvällä syyllä tituleerata alan asiantuntijaksi!

– Kun Arabialta pyydettiin minua suunnittelemaan lastenastiasto, halusin tehdä siitä sekä pojille että tytöille sopivan. Nalle valikoitui aiheeksi jotenkin itsestään selvästi: nallet herättävät aina ihastusta ja ovat suuria ja pehmeitä. Lapsetkin ovat nallemaisia! Immonen sanoo.

Lastenastioiden muotoilussa on huomioitu pikkuruokailijoiden vaatimukset. Immonen on saanut astiastosta vain positiivista palautetta, ja lapset ovat olleet haltioissaan.

– Viivi ja Veikka -astiaston muki ja lautanen ovat olleet tuotannossa jo kauan ilman kuvitustani. Mukissa on reilu korva, johon on helppo tarttua ja lautasen kaareva reuna pitää ruuan lautasella. Ruokailun sujumista helpottaa myös astiastoa täydentävä muovinen pöytätabletti, joka on sekin konepestävä.

Immosen kuvittamalle astiastolle on ominaista se, että se on jo itsessään pieni kertomus. Mukin alun perin akvarellipaperille maalattu kuvio jatkuu lautasessa. Herkät yksityiskohdat ja humoristinen ote saavat pienen syöjän hyvälle mielelle ja mielikuvituksen lentämään. Immonen kuvittaa astioita myös tulevaisuudessa. Arabialta on jo toivottu kahvimukia ja seinälautasia.

Satuja ja kannustusta

Kotimaiseen lastenastiastovalikoimaan kuuluu myös Kermansaven Pupuliini-astiasto.Peruspakkaukseen kuuluvat yleislautanen ja muki. Jyrkkäreunainen lautanen mahdollistaa helpon lusikoinnin, alaspäin levenevä muki on tukeva ja sopii helposti pieneen käteen. Pupuliinit kestävät mikroa, uunia, astianpesukonetta ja pakastinta.

Suomalaisesta kivitavarasta valmistetussa astiastossa seikkailevat pupuliinit ovat lukuisia palkintoja saaneen taiteilijan Katriina Viljamaa-Rissasen käsialaa. Paketissa lapsia ihastuttaa loru:

"Kun pupuliinit kokoontuu, silloin maiskuttaapi suu! Lihaa, perunoita, lohta massu pullollaan on kohta. Muki täyteen maitoa, kasvuvoimaa aitoa. Päälle vielä omenoita, lakkoja ja mansikoita. Sitten pupuliinikunta nauttii hetken päiväunta. Ruoka, leikki, perheen hoiva päiväohjelma on oiva!"

Porvoolaisen Savilinnan kotimaisessa satuastiastossa seikkailee 7-vuotias Hanna ystävänsä Susannan ja punertavaturkkisen Safiiri-kissan kanssa. Tuoteperheeseen kuuluvat muki, leipälautanen ja murokulho, mutta myös satukirja ja keraaminen taulu. Hanna-sarjan kuvittaja on Aino-Maija Metsola. Astiat ovat aitoa posliinia ja ne kestävät konepesun ja mikron. Koristeluun on käytetty EU-säädösten mukaisia, myrkyttömiä värejä.

Kids' Stuff -astiaston jokainen yksityiskohta on suunniteltu lasten erityistarpeisiin, ja se kannustaa lasta nauttimaan yhdessäolosta pöydän ympärillä. Astiastosta löytyvät lusikka, haarukka, veitsi, lasi, kulho, lautanen, voiveitsi, leikkuulauta ja tarjotin. Sarjan on Iittalalle suunnitellut argentiinalainen Alfredo Häberli.

Muumi sopii suuhun

Hackmannin Muumi-aterimet sopivat pikkuiseen käteen. Ruostumattomasta 18/10-teräksestä valmistetuissa, siirtokuvin koristelluissa ruokahaarukassa, -veitsessä, -lusikassa ja jälkiruokalusikassa seikkailevat Muumipeikko, Muumimamma, Muumipappa ja Pikku Myy. Aterimia kuvaillaan paitsi konepesun - myös muuminkestäviksi!

Muumit seikkailevat myös Arabian mukeissa ja lautasissa. Tarjolla on kaksi lastenastiastoa: Lentävät muumit (muki ja lautanen) sekä Iloinen perhe (muki, lautanen, kannu). Lisäksi myydään Muumi-kuvioituja Teema-sarjan mukeja, leipälautasia ja syviä lautasia. Tove ja Lars Janssonin alkuperäispiirrokset ovat päätyneet astioihin muotoilija Tove Slotte-Elevantin kätten kautta. Slotte-Elevant on täydentänyt sarjakuvaruutujen rajaamia kuvia, sovittanut mittasuhteet mukeihin ja lautasiin sopiviksi sekä tarvittaessa jopa piirtänyt itse kuvista puuttuvat hahmot.

Iloisia prinsessoja, kukkia ja tukaaneja

Marimekon lastenastiastoissa kukkivat miniunikot, hurisevat klassiset BoBoo-autot ja ilakoivat Pepito-tukaanit. Mukin, lautasen ja pöytätabletin lisäksi kuoseista on saatavilla ruokalappu, tarjotin ja essu.

Muovisia lastenastioita löytyy muun muassa Tupperwarelta ja HeiRol Oy:ltä, joka myy muun muassa Disneyn muovisia satuhahmoastioita: Nalle Puhia, Prinsessoja, Dalmatialaisia ja Mikkiä ystävineen. Lasten muoviastiastoista löytyy perheen pienimmille nokkamukeja ja retkillä ja kerhossa käteviä eväsrasioita sekä pulloja. Ikean vihreässä Mata-nokkamukissa ja -kulhossa seikkailee sympaattinen sammakko.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: Arabia, Hackmann, Iittala,Kermansavi, Marimekko ja Savilinna

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja