Syö yhtenä päivänä kevyemmin

Syö yhtenä päivänä kevyemmin ja lahjoita erotus apua tarvitseville. Tämä on Suomen Punaisen Ristin järjestämän nälkäpäivän alkuperäinen tarkoitus.

Emäntä Erja Lehtosen resepteissä on tällä kertaa kurpitsasosekeitto, punajuurikeitto ja kreetalainen linssikeitto. Keittojen seuraksi on porkkanasämpylät. Punakaalivuoka ja jälkiruoaksi tai pelkäksi ateriaksi mannavanukas + ruusunmarjakeitto ja ruispuolukka-puuro. Ahvenanmaalta on myöskin herkullinen pannukakku.Kurpitsasosekeitto(n. 8 annosta)

2 l vettä1 kasvisliemikuutio1 l kurpitsakuutioita4 porkkanaa kuutioina1 purjosipuli renkaina1 pieni juuriselleri paloinapersiljaa hien.suolaa2 rkl jauhoja2 rkl voita

Paloitellut vihannekset keitetään vedessä, johon on lisätty kasvisliemikuutio, kypsiksi ja soseu-tetaan. Keitto suurustetaan vesitilkkaseen sekoitetulla jauhoilla ja annetaan kiehua, kunnes jauhot ovat kypsiä. Lisätään hienonnettu persilja ja voinokare sekä maustetaan tarvittaessa suolalla ja yrttimausteilla.

Punajuurikeitto(n. 8 annosta)

2 l vettä1 kasvisliemikuutio4 isoa punajuurta3 porkkanaa1 palsternakkapala lanttuapala selleriä2 sipulia300 g hapankaalia

Juurekset raastetaan karkeaksi raasteeksi, vesi kiehautetaan ja lisätään siihen kasvisliemikuutio. Lisätään juuresraaste keitetään n. 1/2 tuntia. Maustetaan suolalla ja lisätään hapankaaliraaste ja yrttimaustetta. Tarjotaan lisänä kermaviiliä.

Kreikkalainen linssikeitto(noin 8 hengelle)

200 g punaisia linssejä2 suurta tomaattia lohkoina3 porkkanaa kuutioina2 sipulia kuutioina1/2 dl oliiviöljyä2 valkosipulinkynttä murskattuna1 l vettä suolaa laakerinlehtihienonnettua persiljaa1/2 dl punaviinietikkaa

Sipulikuutiot, valkosipulinkynnet ja porkkana-kuutiot freesataan oliiviöljyssä. Lisätään vesi ja keitetään n. 10 min. Lisätään huuhdotut linssit ja laakerinlehti. Keitetään kunnes linssit kypsyvät. Lisätään tomaattilohkot, suola, punaviini-etikka ja persilja sekä tarvittaessa vettä.

Ruispuolukkapuuro(n. 10 annosta)

1 l vettä3 dl puolukkasurvosta3 dl puuroruisjauhoja1 dl sokeriasuolaaKiehauta vesi ja lisää siihen hyvin sekoittaen puuroruisjauhot. Keitä miedolla lämmöllä n. 1/2 tuntia. Lisää puolukkasurvos ja sokeri. Anna vielä kiehua n. 25 min.Vinkki: valmiiseen ruispuolukkapuuroon voi lisätä halutessaan porkkanaraastetta.

Porkkanasämpylät

5 dl rasvatonta maitoa tai vettä50 g hiivaa2 tl suolaa4 rkl siirappia3 rkl nokkosjauhetta2 dl raastettua porkkanaa4 dl kaurahiutaleitan. 8 dl vehnäjauhoja1/2 dl öljyäLämmitä neste kädenlämpöiseksi ja anna hiutaleiden, porkkanaraasteen ja nokkosjauheen liota siinä puolisen tuntia. Lisää mausteet, hiiva ja alusta jauhot taikinaan. Lisää viimeiseksi öljy. Anna taikinan kohota. Leivo taikinasta pyöreitä tai pitkänomaisia sämpylöitä. Anna niiden kohota leivinpaperilla pellillä. Paista kohonneet sämpylät kypsiksi kuumassa uunissa (230 asteessa) n. 10 min.

Punakaalivuoka(n. 6 hengelle)

1 suikaleiksi leikattu punakaali2 sipulia viipaleina2 omenaa viipaleina2 tl suolaa1 tl kanelia1/2 tl raastettua muskottipähkinää1/2 tl hien. neilikkaa2 tl fenkolia4 rkl omenaviinietikkaa2 dl appelsiinituoremehua

Voitele uunivuoka. Lado kaali, sipuli ja omenat kerroksittain vuokaan. Ripottele mausteet kerrosten väliin. Sekoita omenaviinietikka ja appelsiinituoremehu ja kaada liemi päälle. Peitä vuoka kannella ja kypsennä miedossa uunin-lämmössä (170 asteessa) n. tunti.

Mannavanukas(n. 6 hengelle)30 g voita1 l maitoa1 1/2dl täysjyvämannasuurimoita1 rkl mantelia 30 g rusinoita1/2 sitruunan raastettu kuori2 kananmunaa2-3 rkl sokeriavuokaan 1 rkl voita

Mannaryynit vispataan kiehuvan maidon joukkoon ja keitetään puuroksi n. 20 min. Voi lisätään joukkoon ja puuron annetaan jäähtyä. Sokeri, huuhdotut rusinat, mantelirouhe ja raastettu sitruunankuori, sekä vispatut kananmunat lisätään joukkoon. Kaadetaan uunivuokaan ja paistetaan n. 175 asteessa n. 1/2 tuntia. Tarjotaan ruusun-marjakiisselin kera.

Ruusunmarjakeitto

4 dl ruusunmarjasosetta2 l vettä3 rkl perunajauhoja1 dl sokeria

Vesi keitetään ja suurustetaan perunajauhoilla, niin että saadaan ohut keitto. Siihen sekoitetaan ruusunmarjasose ja sokeria maun mukaan. Tarjotaan kylmänä mannavanukkaan seurana.

Ahvenanmaan pannukakku(tarjoillaan hillon kera)

1 l maitoa1 dl riisiryynejä1 dl vehnäjauhoja3 kananmunaa3/4 dl sokeria1/2 tl suolaa1 1/2 tl kaardemummaa

Maito ja riisiryynit keitetään puuroksi. Kananmunat vispataan sokerin kanssa ja lisätään hieman jäähtyneeseen puuroon. Jauhot, suola ja kaardemumma sekoitetaan ja lisätään puuroon. Lisätään maitoa, jos seos on liian paksua. Kaadetaan voidellulle uunipellille. Pannukakkua paistetaan uunissa 210 asteessa n. 45-60 min.

Ahvenanmaalla tämä tarjoillaan luumukiisselin ja vispatun kermavaahdon kera.

Reseptit: Erja Lehtonen

Lahjoita netissä

24.-27.9 vietettävän Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräyksen teemana on naisten ja lasten terveys. Lipaskerääjät sekä leivän ja keiton myyjät ovat liikkeellä torstaista lauantaihin koko maassa.

- Kerääjäksi voi vielä ilmoittautua ottamalla yhteyttä lähimpään Punaisen Ristin osastoon tai piiritoimistoon, muistuttaa kampanjapäällikkö John Ekelund.

Valtakunnallisen kerääjäpuhelimen ja verkkosivujen kautta ehti ilmoittautua yli 1 200 kerääjää. Viime syksynä Nälkäpäivä-kerääjiä oli 18 000. Yli 2 000 uudesta kerääjästä valtaosa oli nuoria.

Nälkäpäivänä voi lahjoittaa myös katastrofirahaston tilille ja verkkosivujen kautta.Tilit:Nordea 221918-68000Sampo 800019-225005Okopankki 578007-111649Aktia 405511-11397

Teemana naiset ja lapsetSuuri osa Suomen Punaisen Ristin avusta käytetään suoraan naisten ja lasten terveyden edistämiseen. Ajankohtaisia ovat mm. Afganistanin sairaalaprojekti, Intian vesi- ja hygieniakoulutus, Länsirannan liikkuvat klinikat sekä eteläisessa Afrikassa aidsiin sairastuneiden olojen parantaminen.

Punainen Risti auttaa köyhimpien ihmisten kodeissa, kyläyhteisöissä ja kaupunkien slummeissa.

- Köyhimpien ihmisten suurimpia terveysongelmia ovat aids, malaria ja tuberkuloosi sekä likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamat taudit. Vedestä on tulossa yhä valtavampi ongelma varsinkin suurten kaupunkien slummeissa, kertoo Suomessa vierailulla oleva katastrofiavun johtaja Abbas Gullet Punaisen Ristin yhdistysten liitosta.

Punainen Risti muistuttaakin, että suurin osa tartuntatautikuolemista voitaisiin estää viiden euron panostuksella sairastunutta kohti. Yhdellä eurolla saadaan antibioottikuuri viidelle ihmiselle.

(MTV3-SPR)

Lue myös:

    Uusimmat