Synnytystapa vaikuttaa vauvan bakteerikantaan

Tuore turkulaistutkimus osoittaa, että synnytystavalla on tärkeä merkitys vauvan suolistoflooran eli suoliston bakteerikannan ja puolustuskyvyn kehitykselle. Keisarinleikkauksella syntyneiden vauvojen suoliston normaaliflooran kehitys on hitaampaa kuin alateitse syntyneillä vauvoilla.

Synnytystapa ja suolistoflooran koostumus taas voivat merkittävästi vaikuttaa varhaislapsuudessa vauvan puolustuskyvyn muodostumiseen. Tutkimuksessa havaittiin merkittäviä eroja eri synnytystavoilla syntyneiden vauvojen puolustusvasteessa koko kuuden kuukauden seurannan ajan.

Lääketieteen lisensiaatti Minna-Maija Grönlundin tutkimuksessa verrattiin puolen vuoden ajan syntymän jälkeen keisarinleikkauksella ja alateitse syntyneiden terveiden vauvojen suoliston bakteerikannan kehitystä. Aihetta on tutkittu aiemminkin, mutta ennen ei ole osoitettu yhtä selvästi suolistoflooran erojen säilyvän näin pitkään kuin Grönlundin tutkimus näytti.

Vierihoidosta apua

Äidin kohdussa sikiö kehittyy bakteerivapaassa ympäristössä, mutta jo syntymässä se kohtaa äidin synnytyskanavan runsaan normaalibakteeriston. Tutkimus selittää vauvojen bakteeriflooran kehityseroja eri synnytystapojen välillä sillä, että keisarinleikkauksella sikiön kosketus äidin synnytyskanavan bakteereihin jää kokonaan puuttumaan.

Sen seurauksena vauvan normaaliflooran muodostuminen suolistoon häiriintyy. Kehittynyttä bakteeripuutosta voitaisiin tutkijan mukaan korjata keisarinleikkauksen jälkeen vauvan ja äidin läheisellä kontaktilla heti syntymän jälkeen. Asiaa auttaa myös vierihoito lapsivuodeosastolla. Ihmisen normaaliflooran bakteerit ovat terveydelle välttämättömiä.

Suoliston normaalibakteerien tiedetään edesauttavan vastasyntyneen puolustuskyvyn kehittymistä. Lisäksi se kypsyttää puolustuskykyä ottamaan vastaan ruoan mukana saatavia uusia proteiineja niin, ettei kehity haitallisia, ylitseampuvia allergisia reaktioita näitä aineita kohtaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat