Syksyn sallitut herkut

Marjoja, sieniä ja juureksia. Nyt on paras aika poimia syysherkut talteen. Hyödynnä syksyn sato ja valmista terveellistä ja edullista syysruokaa taatusti tuoreista raaka-aineista.

Kodin ruokakustannuksissa voi saada aikaan tuntuvaa säästöä hyödyntämällä syksyn raaka-aineita. Jos sienestys ja marjastus eivät innosta, käy poimimassa herkut toripöydältä. Hyvien satojen ansiosta hinnat ovat nyt kohdillaan.

Kevyet sieniherkut

Syksyn sienestyskausi on juuri alkanut, joten nyt kannattaa valmistaa sieniruokia ihanista kotimaisista sienistä. Sienikausi jatkuu myöhäiseen syksyyn asti, ja kanttarelleja ja suppilovahveroita voi löytää vielä loka-marraskuussakin.

Tämä Keventäjien kevyt suppilovahverokeitto sopii myös linjojaan tarkkailevalle ja sen valmistaminen on todella edullista, varsinkin, jos keräät suppilovahverot itse.

Suppilovahverokeitto

6:lle hengelle

500 g suppilovahveroita
1 kpl sipulia
1 rkl rypsiöljyä kylmäpuristettu
3 rkl vehnäjauhoja (puolikarkeita)
1.2 l vettä
1 kpl kasvisliemikuutioita tai 2 kpl
2 dl ruoanvalmistuskermaa (15 %)
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
pinnalle persiljaa

Puhdista sienet ja haihduta niistä nestettä pannussa tai laakeassa kasarissa. 2 l tuoreita sieniä painaa noin 0,5 kg. Kun niistä haihduttaa nestettä pois, jäljelle jää sieniä noin 4,5 dl.

Hakkaa sienet leikkuulaudalla hienoksi tai jätä vähän isommiksi paloiksi oman makusi mukaan.

Leikkaa sipuli hienoksi ja kuullota sitä hetki öljyssä kasarin pohjalla ennen sienien lisäämistä. Paista hetken aikaa ja ripottele pinnalle jauhot. Sekoita hyvin ja anna jauhojen turvota ja kaada joukkoon vettä.

Vatkaa vispilällä niin että jauhot sekoittuvat tasaisesti. Voit lisätä enemmän jauhoja, jos pidät sakeasta keitosta. Lisää kasvisliemikuutio. Anna kiehua hiljaa poreillen kannen alla 20-30 minuuttia tai pidempään ennen kerman lisäämistä.

Keitä vielä vähän aikaa, mausta ja tarkista maku. Voit maustaa keiton 1-2 ruokalusikallisella serryä. Ripottele keiton pinnalle persiljaa.

Monipuolinen kaali

Myös kaalin satokausi on parhaimmillaan ja kaaleista saa taiottua monenlaisia edullisia herkkuja. Kaaliruuat ovat kevyitä ja terveellisiä ja sopivat myös painoaan tarkkailevalle. Kokeile esimerkiksi näitä herkullisia kaali-kanakääryleitä.

Kaali-kanakääryleet

12 kaalinlehteä eli 1 tai 2 kaalia

Broileri-sienitäyte

3 rkl korppujauhoja
1 dl vettä
1 rkl öljyä
1 sipuli
1 kaali
0,5 l tuoreita sieniä
2 tl currya
400 g broilerijauhelihaa
suolaa
vastajauhettua valkopippuria
2 tl hunajaa
1 dl persiljaa
1 muna
1 rkl hunajaa

Irrota kaalista 12 lehteä tai useampi, jos kaalinlehdet ovat pieniä. Hienonna loppu kaali täytteeseen.

Sekoita vesi ja korppujauhot ja anna turvota. Kuullota öljyssä sipuli, hienonnettu kaali, sienet sekä curry. Jäähdytä kuullotuksen jälkeen. Sekoita kaikki mureketaikina-aineet. Leikkaa kaalinlehdistä kovaa lehtiruotoa hieman ohuemmaksi. Kiehauta kaalin lehdet suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä lehdet lävikössä.

Levitä jäähtyneet kaalinlehdet työlaudalle vierekkäin. Jaa täyte kaalinlehtien päälle. Taita lehden alaosa täytteen päälle, nosta kaalin reunat ylös ja rullaa. Lado kääryleet vieri viereen reunalliseen voideltuun uunivuokaan sauma alaspäin.

Valuta pinnalle hunajaa. Paista 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Tomaattikastike

2 dl tomaattimurskaa
1 dl vettä
2 tl hunajaa
vastajauhettua mustapippuria
suolaa
2 rkl tuorejuustoa tai turkkilaista jogurttia

Laita kattilaan tomaattimurska, vesi, hunaja, pippuri ja suola. Anna kiehahtaa ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Soseuta sauvasekoitimella tasaiseksi kastikkeeksi ja tarkista maku. Nauti kääryleet kastikkeen ja perunoiden kera.

Syksyisen maukkaita jälkiruokia

Syksyn jälkiruuaksi sopivat esimerkiksi ihanat marja- ja omenaherkut. Poimi hedelmät kypsyyttään notkuvista omenapuista tai laita kumisaappaat jalkaan ja lähde lähimetsään marjaretkelle.

Valmista jälkiruuaksi vaikkapa marenki-marjakakku tai ihanan lämmin omenapiiras.

Kumottava omenapiiras

1 pkt valmismurotaikinaa
3-4 isoa omenaa2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
10 g voita
vaahterasiirappia

Kuori omenat ja lohko ne. Voitele piirasvuoka ja levitä omenalohkot tasaisesti vuoalle. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Tiputtele voinokareita omenoiden päälle ja peitä ohueksi kaulitulla murotaikinalla. Pistele muutamia ilmareikiä taikinan pintaan.

Paista 180-200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes murotaikina on kypsää. Aseta iso lautanen piiraan päälle ja kumoa se pois vuoastaan. Tarjoa lisäksi vaahterasiirappia ja vaniljajätelöä.

Vaihtoehtoja marjamehulle

Syksyn marjoista voi tehdä muutakin kuin mehua. Kokeile vaikkapa Voisilmäpeliä-blogin kirjoittajan Eevan Kolun pirteää punaherukkasorbettiatai näitä ihania mansikkadrinkkejä. Voit kokeilla tehdä drinksuja myös muista marjoista!

Mansikkadaiquiri

4 annosta

3 limetin mehu
5 rkl tomusokeria
1 dl tummaa rommia
0,5 l tuoreita mansikoita tai 3 dl pakastemansikoita

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta. Tarjoa laseista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat