Sydänpiparipullat

Joulu lähestyy ja siihen kuuluu monille pullan leivonta. Voit leipoa pulla- ja piparitaikinan itse tai päästä hieman helpommalla käyttämällä pakaste-valmistaikinoita. Ohessa ohje Sydänpiparipullille: kohonneen pullan päälle laitetaan sydänpipari ennen paistoa eli pulla paistetaan piparin kanssa yhtä aikaa unissa. Lisää näköä pullalle saa koristelemalla sen kirsikalla ja raesokerilla ennen paistoa.

Sydänpiparipullat

  • n. 30 kpl
  • 2 pkt Pullataikinaa (2 x 600 g = 12 levyä) tai ½ litran nesteannokseen tehty pullataikina (ks. ohje alla)
  • 1 pkt Piparitaikinaa tai Piparkakkutaikinaa (500 g) tai Suklaa Cookiestaikinaa (400 g)
  • Voiteluun:
  • kananmunaa
  • Pinnalle:
  • raesokeria
  • säilykekirsikoita

Sulata ja kohota hyvin pullataikinalevyt lämpimässä paikassa kaksinkertaisiksi (ks. ohje pakkauksesta). Tai leivo ½ litran nestemäärään pullataikina. Katso ohje tästä ohjeen jälkeen.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi ja kaaviloi levyksi. Ota taikinalevystä melko isolla, taikinalevyn leveyteen (n.10 cm) mahtuvalla sydänmuotilla sydämiä.

Kaaviloi reunoiksi jääneet pullataikinapalaset uudelleen ja tee vielä niistäkin sydämiä. Anna pullasydämien kohota lämpimässä paikassa liinan alla.

Ota Piparkakku-, Pipari tai Suklaa Cookiestaikina sulamaan. Kauli sulanut taikina n. 3 mm paksuksi levyksi. Ota taikinasta piparimuotilla (esim. sydän, tähti, perinteinen pipari) pipareita.

Voitele kohonneet pullasydämet munalla, nosta jokaisen pullan päälle yksi pipari. Voitele vielä ja ripottele pinnalle raesokeria ja laita keskelle säilykekirsikka. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla n. 10-15 min.

Hyvä pullataikina

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 muna
  • n. 15 dl Puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
  • n.150 g voita tai margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna.

Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan.

Alusta taikina hyvin vaivaten.

Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella.

Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois.

Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia.

Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.

Resepti: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat