Euroalueen velkakriisi on ajanut Sveitsin ennennäkemättömään valuuttakurimukseen. Liian vahva frangi rassaa vientiteollisuutta. Esimerkiksi monet Sveitsin kuuluisat juustolat taistelevat olemassaolostaan.
– Meillä oli vaihe, jossa frangin vaihtosuhde euroon oli melkein yksi yhteen. Se tarkoitti lähes 30 prosenttia vahvempaa valuutta lyhyessä ajassa, Zürichin teknisessä korkeakoulussa suhdanne-ennusteita tekevä professori Jan-Egbert Sturm sanoo.
Sveitsin keskuspankki reagoi sitomalla Sveitsin frangin euroon. Vaihtokurssin alarajaksi määriteltiin 1.20. Sekin on edelleen liikaa monille sveitsiläisille vientiyrityksille.
Monet eurooppalaiset ekonomistit varoittavat, että Saksa, Suomi, Hollanti ja muut vahvat euromaat joutuvat Sveitsin tielle, jos euroalue hajoaa ja Saksan ympärille muodostetaan ”kuuliaisten euromaiden” valuuttaunioni.
Tällaisesta ”eliittieurosta” tulisi vääjäämättä erittäin vahva. Se olisi myrkkyä muiden muassa Suomen vientiteollisuudelle.
Juustokilpailijat hyötyvät tilanteesta
Sveitsissä erityisen lujilla ovat kuuluisaa emmentalia valmistavat juustolat, joiden tuotannosta kolmannes menee vientiin.
– Tavallisen perusemmentalin tuotannossa bruttomarginaalit ovat niin kehnot, ettei edes tehokkaasti toimiva suuri yritys pysty ansaitsemaan yhtään mitään, Bernin kupeessa juustolaa pitävä Thomas Hofer korostaa.
Juuston tuottajien etujärjestö Fromarte muistuttaa, että vahva Sveitsin frangi on myös lisännyt juuston tuontia. Erityisesti eurooppalaiset kilpailijat ovat hyötyneet tilanteesta.
– Jos tilanne vielä huononee tästä ja keskuspankin 1.20 vaihtokurssisokkeli murenee, monet juustolat joutuvat taistelemaan olemassaolostaan, Fromarten toimitusjohtaja Jacques Gygax varoittaa.
Myös professori Sturm myöntää, että tilanne on hälyyttävä.
– Yritykset eivät mitenkään pysty nopeasti parantamaan tuottavuuttaan 25 tai 30 prosenttia, Sturm tähdentää.
Vahva valuutta näkyy jo Sveitsin kasvuennusteissa. Maan hallitus laskee, että ensi vuonna kansantuotteen kasvu jää alla prosentin.
Sumo video id