Suuri banaanisota päättyy tänään

Maailman pisin, banaaneja koskeva kauppasota saa päätepisteensä tänään. Se tietää halvempia banaaneja eurooppalaisiin kauppoihin. Samalla kehitysmaiden pienviljelijät joutuvat entistä tiukemmalle.

Suuri banaanisota syttyi 1990-luvulla. EU lätkäisi tuontitullin Latinalaisessa Amerikassa kasvatetuille banaaneille, mutta ei perinyt tullia banaaneista, jotka tuotiin Eurooppaan entisistä siirtomaista Afrikasta, Karibialta ja Tyynenmeren alueelta.

EU halusi näin parantaa pienviljelijöiden kilpailuasemaa entisissä siirtomaissaan, sekä tietenkin Euroopan omien banaaniviljelijöiden tilannetta.

Latinalaisessa Amerikassa banaaneja tuottavat lähinnä suuret, pitkälti amerikkalaisten omistamat monikansalliset yhtiöt kuten Dole ja Chiquita. Ne tietenkin hermostuivat tullimaksuista. Asia päätyi maailman kauppajärjestön WTO:n ratkaistavaksi. WTO katsoi, että EU suosi ilman perusteita haluamiaan maita, ja niin WTO antoi Yhdysvaltain iskeä kauppasodassa takaisin asettaen tulleja esimerkiksi skotlantilaiselle kashmirille ja ranskalaisille juustoille.

Hinnat laskevat

EU suostuu nyt siis laskemaan Latinalaisesta Amerikasta tuotavien banaanien tuontitullia asteittain. Viimeisen pisteen asiassa laittaa Euroopan parlamentti torstain äänestys.

Tullien poiston uskotaan näkyvän selvästi myös kuluttajahinnoissa.

Valtaosa eli 70 prosenttia Euroopassa myytävistä banaaneista tuodaan Latinalaisesta Amerikasta. 20% ostetaan EU-maiden entisistä siirtomaista Afrikasta, Karibialta sekä Tyynen meren alueelta. Vain 10% on kasvatettu Euroopassa tai EU:hun kuuluvilla Guadeloupen ja Martniquen saarilla Karibialla.

Banaani on maailman tärkein hedelmä, ja EU suurin ostaja.

Osa mepeistä äänestää vastaan

Euroopan parlamentin selvä enemmistö äänestää banaanisodan päättämisen puolesta, mutta osa äänestää vastaan.

- Tämä ei tule ratkaisemaan banaanintuottajien ongelmia eikä ainakaan niiden, jotka ovat töissä siellä banaaniviljelmillä. Huonot ympäristöolot, huonot sosiaaliset olot ja erittäin alhaiset hinnat, toteaa Heidi Hautala (vihr.) ja äänestää vastaan.

EU menettää jatkossa rahaa, kun tuontitullia ei enää kerätä. Voittajia ovat suuret, ylikansalliset yhtiöt. Lisää kuluja EU:lle syntyy puolestaan siitä, että entisten siirtomaiden tuottajia tuetaan taloudellisesti.

- Tämä on vääränlaista kehitysmaapolitiikkaa. Rahat ei mene oikeille ihmisille, vaan rikkaille banaaninviljelijöille. Tämä on äärimmäisen kallis eurooppalaisille veromaksajille, myös suomalaisille. Tätä rahaahan on yritetty ottaa jopa Itämeri-strategiasta pois, sanoo Ville Itälä (kok.).

Kokoomuslaisista myös Sirpa Pietikäinen äänestää esitystä vastaan, vaikka poliittinen ryhmä EPP onkin sen puolella.

- Sopimuksen synnyssä on hyvät puolensa, mutta se ei ota riittävästi huomioon banaanintuotannon sosiaalisia ja ympäristöllisiä ulottuvuuksia. Monet Latinalaisen Amerikan pienviljelijät tuottavat Fair Trade -merkittyjä banaaneja, mutta tullien alentaminen ei merkittävästi paranna heidän tuotteidensa asemaa EU-markkinoilla, vaan kevennykset helpottavat etenkin suurten volyymien tuottajien banaanintuontia EU-alueelle, toteaa Pietikäinen.

Euroopan parlamentti päättää täällä Brysselissä poistaa Latinalaisesta Amerikassa kasvateluilta banaaneilta tuontitullin.

Katso Anne Sjöholmin raportti Brysselistä:

Lue myös:

    Uusimmat