Mainos

Suu- ja sorkkatautia ihmisissäkin Britanniassa

Britanniassa on löydetty kaksi uutta tapausta, joissa suu- ja sorkkataudin epäillään tarttuneen ihmiseen, ilmoittivat maan viranomaiset tänään. Eilen ilmoitettiin ensimmäisestä epäillystä tapauksesta.

Suu- ja sorkkataudin tarttuminen ihmisiin on asiantuntijoiden mukaan hyvin harvinaista eikä tauti ole silloinkaan ihmiselle vaarallinen. Kolmen epäillyn tapauksen tutkimuksia jatketaan, eikä vielä olla täysin varmoja, onko tauti todella tarttunut heihin.

Pääministeri Tony Blairin tiedottaja kertoi tänään, että eilen löydetyssä epäillyssä tapauksessa kyse oli teurastajasta, joka oli ollut siirtämässä suu- ja sorkkataudin takia teurastetun lehmän ruhoa. Tällöin "ruho räjähti ja nesteitä joutui miehen suuhun". Blairin tiedottaja tähdensi, ettei suu- ja sorkkataudista ole minkäänlaista vaaraa ihmisen terveydelle. Britanniassa tauti on tiettävästi tarttunut ihmiseen vain kerran aiemmin, vuonna 1966.

Suu- ja sorkkatauti ei asiantuntijoiden mukaan voi tarttua ihmisestä toiseen. Ihmisillä suu- ja sorkkatauti on lievä ja oireet häviävät muutaman viikon kuluttua. Oireisiin kuuluu rakkuloita käsissä, jaloissa ja suussa, aivan niin kuin tartunnan saaneilla naudoillakin. Tauti muistuttaa ihmisillä lievää flunssaa, kertoivat Britannian terveysviranomaiset.

Suu- ja sorkkatauti alkoi levitä Britannissa kaksi ja puoli kuukautta sitten. Kaikkiaan on Britanniassa teurastettu tai määrätty teurastettavaksi 2,1 miljoonaa eläintä, ennen muuta nautoja, lampaita ja sikoja. Tartunnan saaneita eläimiä oli tiistaihin mennessä löydetty Britanniassa 1461 tilalta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.