Susiluolan kaivaukset jatkuvat jälleen

Paleoliittiselle kivikaudelle ajoittuvasta ihmisen oleskelupaikasta toivotaan saatavan kattava ja aikaisempia tutkimustuloksia täydentävä kuva.

Arkeologisia kaivauksia - arkistokuvaa

Karijoen ja Kristiinankaupungin rajalla sijaitsevan Susiluolan tutkimuksia jatketaan tänäkin kesänä. Museoviraston, Geologian tutkimuskeskuksen ja Helsingin yliopiston ajoituslaboratorion tänään alkaneet kaivaukset jatkuvat kuuden viikon ajan.

Susiluola on Pohjoismaiden ainoa löydetty paleoliittiselle kivikaudelle sijoittuva ihmisen oleskelupaikka. Vanhimmat todisteet ihmisen majailusta luolassa ajoittuvat noin 130 000 vuoden taakse.

Vuonna 1997 alkaneiden kaivausten ansiosta luolasta on löytynyt monia kivikautisia työkaluja, niiden valmistamisessa muodostuneita iskoksia sekä merkkejä tulenpidosta. Luista ei kuitenkaan ole näkynyt jälkeäkään.

Tämän kesän kaivauksissa on tarkoitus tutkia Susiluolan suuaukon edustaa sekä tehdä lisäkaivauksia myös esiin kaivetun luolan peräosassa.

Tavoitteena täydentää aiemmin saatua kuvaa

Tämän kesän kaivaukset ovat osa kolmivuotiseksi suunniteltua tutkimusprojektia. Projektin tarkoituksena on saada kattava ja aikaisempia tutkimustuloksia täydentävä kuva Susiluolan ja mahdollisesti myös lähiluolien stratigrafiasta eli maakerrosten kasautumisesta sekä maakerrostumien iästä.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että luolan peräosista voisi löytyä jopa noin 300 000 vuotta vanhoja maakerrostumia. Lisäksi tavoitteena on löytää luolasta ja sen ympäristöstä lisää merkkejä ihmisen oleskelusta, tietoa varhaisihmisen toimintaan liittyvistä rakenteista sekä ajoittaa ihmistoiminnan eri vaiheet luolassa.

Tutkijat toivovat saavansa niin laajan löytöaineiston, että sitä voisi tilastollisesti verrata Euroopan muiden paleoliittisten löydösten kanssa.

Tutkijat arvelevat, että luolassa oleskellut ihminen on ehkä ollut Neandertalin ihminen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat