Mainos

Supikoirien leviäminen yritetään pysäyttää

Supikoirien leviämistä Pohjois-Suomeen ja Pohjois-Ruotsiin yritetään estää kolmivuotisella yhteispohjoismaisella hankkeella. Suomen lisäksi hankkeessa ovat mukana Ruotsi, Tanska ja Norja.

Hankkeen syynä on se, että Aasiasta lähtöisin oleva supikoira on Pohjoismaiden luonnossa vieras laji. Supikoirakannan pelätäänkin olevan uhka esimerkiksi Suomen alkuperäislajistolle, koska se muun muassa levittää erilaisia tauteja.

– Erittäin paha levittämään muun muassa myyräekinokokkiloista, kettukapia ja raivotautia, kertoo ammattimetsästäjä Juha Mäkimartti Suomen riistakeskuksesta.

Supien liikkeitä ja elintapoja seurataan nyt satelliittipantojen avulla. Suomen puolella GPS-pantoja kantaa neljä supikoiraa ja Ruotsin puolella peräti 12 lajitoveria.

Supikoira levisi alun perin Suomeen Venäjän kautta 1960-luvulla. Varmuutta kannan nykyisestä koosta ei kuitenkaan ole.

– Viime vuonna saatiin saaliiksi 172 000 supikoiraa ja liikenteessä niitä kuoli 25 000 - 30 000. Epäilen, että emme ole niin taitavia metsästäjiä, että saisimme puolet supikoirista metsästettyä. Supikoiria saattaisi olla arviolta 600 000 - 700 000.

Mäkimartin mukaan luvusta voidaan myös päätellä, että supikoirat voisivat levittää räjähdysmäisesti erilaisia tauteja Suomen alkuperäislajistoon.

Katso Ari Kettusen raportti Torniosta (Seitsemän uutiset 9.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.