Tämä kaikki Valkeakosken surmasta tiedetään nyt

Nämä asiat Valkeakosken henkirikoksesta tiedetään nyt 2:08
Rikostoimittaja kertoo, mitä Valkeakosken henkirikoksesta tiedetään nyt.

Poliisin mukaan tytön löytöpaikalta on kuvattu materiaalia. Poliisin tiedossa ei kuitenkaan ole, että sitä olisi levitetty esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Poliisi esittää Valkeakosken henkirikoksesta epäiltyä nuorta miestä vangittavaksi keskiviikkona. Vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään iltapäivällä Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Poliisi epäilee vuonna 2005 syntynyttä valkeakoskelaista miestä taposta ja törkeästä lapsenraiskauksesta. Rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista kertoo, että epäilty on 18-vuotias ja tällä on aiempaa rikostaustaa.

– Kyllä hän on poliisin tuttu, Kinnunen sanoo STT:lle.

STT:n tietojen mukaan epäilty on aiemmin saanut tuomion Valkeakoskella syksyllä 2021 tapahtuneesta ryöstöstä.

Kinnunen ei suoraan vastaa kysymykseen siitä, onko poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan teossa merkkejä suunnitelmallisuudesta.

– Tällä hetkellä tutkimme asiaa nimikkeillä epäilty tappo ja törkeä lapsenraiskaus, Kinnunen sanoo.

Tappo-rikosnimike viittaa siihen, ettei henkirikosta tehty vakaasti harkiten. Jos tappo tehdään vakaasti harkiten tai erityisen raa'alla tai julmalla tavalla, tapausta tutkitaan murhana.

Nuoret löysivät tytön somen avulla

Poliisille tehtiin varhain lauantaiaamuna ilmoitus kadonneesta 15-vuotiaasta tytöstä, joka ei ollut palannut yöllä kotiinsa. Tyttö löytyi kuolleena läheisestä metsästä.

Tytön löysivät nuoret, joiden kanssa hän oli viettänyt iltaa. Nuoret soittivat hätäkeskukseen.

Kinnunen kertoo, että nuoret löysivät tytön käyttäen apunaan "sosiaalisen median alustoja".

Asiassa epäiltiin poliisin mukaan välittömästi rikosta.

Lauantai-iltana poliisi otti henkirikokseen liittyen kiinni miehen, ja sunnuntaina poliisi kertoi pidättäneensä tämän. Poliisi kertoi sunnuntaina, että sille on syntynyt alustava käsitys perjantain ja lauantain välisen yön tapahtumista. Epäiltyä kuultiin sunnuntaina. Kinnunen ei kommentoi tarkemmin kuulustelun kulkua tai sen sisältöä.

Kinnusen mukaan poliisilla ei tällä hetkellä ole tietoa siitä, tunsivatko uhri ja epäilty toisensa entuudestaan.

Uhrin yksityisyyden suojelemiseksi poliisi on pidättäytynyt kertomasta tarkemmin rikoksen tekotavasta tai -paikasta.

Poliisi: Älä jaa väärää tietoa

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan asiallisesta somekäyttäytymisestä ja kehottaa pidättäytymään väärän tiedon jakamisesta. Sunnuntaisessa tiedotteessaan poliisi myös oikoi sosiaalisessa mediassa tapauksesta kiertäviä virheellisiä tietoja.

Poliisin mukaan rikokseen on sosiaalisessa mediassa liitetty ulkomaalaistaustaisia tai ulkomaalaisia ihmisiä. Poliisin mukaan kiinni otetulla epäillyllä ei ole ulkomaalaistaustaa.

Poliisi myös muistutti, että tapahtumapaikalta kuvattua materiaalia, jossa mahdollisesti näkyy uhri tai muita ihmisiä, ei saa levittää sosiaalisessa mediassa tai toisille ihmisille.

Onko poliisin tiedossa, että tällaista materiaalia olisi kuvattu ja levitetty?

– Meillä on tiedossa, että materiaalia on kuvattu, mutta meillä ei ole tiedossa, että sitä olisi levitetty, Kinnunen vastaa.

Suomessa on hyvin harvinaista, että alaikäinen henkilö joutuu henkirikoksen uhriksi.

Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi viime vuonna vain yksi alaikäinen joutui henkirikoksen uhriksi. Vuosina 2013–2023 henkirikoksen uhriksi joutui yhteensä 40 lasta.

Kaupungissa suruliputus
Valkeakoskella järjestetään tänään suruliputus henkirikoksen uhriksi viikonloppuna joutuneen tytön muistoksi. Lisäksi kaupungin kouluissa pidettiin aamupäivällä hiljainen hetki.

Valkeakosken kaupungin mukaan kouluissa tarjotaan nuorille keskusteluapua tapauksen käsittelyyn. Apua on tarjolla molemmilla kaupungin yläkouluilla sekä myös lukiolla, alakouluilla ja tarvittaessa esiopetuksessa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan tyttö kävi Sorrilan yhtenäiskoulua Naakan yksikössä. STT ei ole tavoittanut koulun edustajaa kommentoimaan asiaa.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että tapahtuneesta keskustellaan luokissa ikätasoisesti, jos asia nousee keskusteluun. Muutoin kouluarkea pyritään jatkamaan normaalisti.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat