Suomussalmen Hiljainen kansa hurmasi suomalaiset – tämän tuhatpäisen joukon yhteinen vapputervehdys on yhä sallittu

Ympäristötaideteos Hiljainen kansa on seissyt suomussalmelaisella pellolla 1990-luvun alusta saakka. Tänä vappuna se tuli tutuksi isolle osalle suomalaisista, kun teokseen lisättiin vappupallot.

Hiljainen kansa on variksenpelättimen näköisistä heinäseipäistä koostuva teos, joka rakennettiin Käpylän pellolle vuonna 1994.

Teoksen isä on tanssija-taiteilija Reijo Kela. Hän kertoo, että teos sai alkusysäyksensä jo vuonna 1988. Kela valmisteli tuolloin Ilmarin kynnös -tanssiteosta, johon hän halusi palkata esiintymään kaikki Suomussalmen työttömät. Esteeksi tuli se, että palkkakuluista olisi silloisella lainsäädännöllä muodostunut melkoiset. 

– Se olisi maksanut 30 miljoonaa markkaa.  

Oikeiden esiintyjien sijaan Kela teki teostaan varten ihmisjoukkion heinäseipäistä ja turpeesta. Tuolloin seipäät eivät vielä olleet virallisesti taideteos, vaan ainoastaan tanssiesityksessä tarvittu joukko.

Hiljainen kansa -teos seipäistä rakennettiin vasta muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 1994.

Siitä asti liki tuhatpäinen seiväsjoukkio on seissyt paikoillaan pellolla. 

Vappupallot tuomaan iloa maailmalle

Tänä vuonna Kela keksi, että Hiljainen kansa voisi pitää vappubileet. Häneltä itseltään oli peruuntunut esityksiä, joten uuden ideoimiseen riitti patoutunutta energiaa.  

Niinpä hän asensi yhdessä työryhmänsä kanssa seipäisiin 500 ilmapalloa. Ajatuksena oli, että vaikka vappumarssit ja muut kokoontumiset on peruttu, tämä joukkio voi sentään lähettää yhteisen vapputervehdyksen.

Toiveena oli, että tervehdys leviää Facebook-päivityksen kautta ympäri maapallon.

– Varmaan on jo maailmalle rientänyt ja jos ei ole rientänyt, pankaa menemään.

Työryhmän aikaansaannosta on ihasteltu ympäri sosiaalista mediaa, mutta Kelan korviin palautteesta on kantautunut vain pieni osa. 

– En ole itse tässä sähköisessä järjestelmässä. 

Palloja haettu jo paljon

Pallojen ei ole tarkoitus jäädä teokseen kiinni pysyvästi, vaan niitä on saanut käydä hakemassa mukaansa. Kelan mukaan vappupäivänä iso osa palloista olikin jo kadonnut. 

Ihmiset ovat hakeneet palloja tuomaan iloa vappuun. 

Vapun jälkeen Hiljainen kansa pysyy paikoillaan pellolla. Jossain kohtaa kevättä seipäille vaihdetaan ylle kesävaatteet, sillä teos vaatetaan aina sesonkiin sopivasti.

Vaatteiden vaihdon aika ei kuitenkaan ole vielä, sillä Suomussalmella vappua vietetään kymmenien senttien nietoksissa. 

Lue myös:

    Uusimmat