Suomi on tottelemisen mallimaa – kuuliaisuuden taustalla tärkeä piirre: Me välitämme toisistamme

5:02
Video näyttää tyhjät kadut ja puistot vappuna. Asiantuntija kertoo, miksi tottelimme juhlapäivänäkin niin hyvin rajoituksia.

Vappupäivä sujui Suomessa historiallisen rauhallisesti. Suomalaisten arvoja pitkään tutkinut sosiaalipsykologi sanoo, että kuuliaisuus selittyy osin sillä, että Suomessa välitetään paitsi itsestä myös toisista. 

Sosiaalipsykologian emeritusprofessorin Klaus Helmaman mukaan suomalaisten arvoissa näkyy kaksi keskeistä piirrettä. Täällä sääntöjen ja määräysten noudattaminen yhdistyy siihen, että suomalaiset välittävät toisista ihmisistä.

– Me noudatamme sääntöjä, koska me ymmärrämme, että ne ovat yhteiseksi hyväksi. 

Pohjoismaat omaa luokkaansa

Tottelevaisuus on tyypillistä etenkin Pohjoismaissa. Pohjoismaat eroaa kaikista muista maailman maista siinä, miten paljon ihmiset luottavat toisiinsa. Jos täällä ihmisiltä kysytään, voiko toisiin ihmisiin luottaa, enemmistö ihmisistä sanoo, että voi. 

– Muualla enemmistö sanoo, että ei voi. 

Tätä kautta suomalaisille ja muille pohjoismaalaisille on rakentunut vahva luottamus myös poliisiin ja muihin auktoriteetteihin.

– Me uskomme, että viranomaiset ovat yhtä järkeviä kuin me itse. 

Helkama ei pidä suomalaisten luottamusta hyväuskoisuutena. Hänen mukaansa korkea koulutustaso takaa sen, että kansalaiset ymmärtävät, miksi sääntöjä pitää noudattaa.

– Me ymmärrämme, miten yhteiskunta toimii.  


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja