Mainos

Suomi jäteasioiden hoidossa eurooppalaista keskitasoa

Ruotsissa ja Tanskassa jätteiden poltto ja energian talteenotto ovat tärkein jätteiden hyödyntämismenetelmä.

Suomi on jäteasioissa eurooppalaisittain arvioituna korkeintaan alempaa keskitasoa. Tätä mieltä on 12 Länsi-Uudenmaan kunnan ja 12 teollisuusyrityksen omistaman jätehuoltoyhtiö Rosk'n Roll Oy:n hallituksen jäsen Esko Meloni.

Meloni muistutti tänään Forum Mikkeli -seminaarissa, että Ruotsissa ja Tanskassa jätteistä hyödynnetään peräti 75-95 prosenttia, kun Suomi vie edelleen yli puolet käsittelemättömänä kaatopaikalle.

- Ruotsissa ja varsinkin Tanskassa on EU:n pitkän aikavälin tavoitteet jo saavutettu. Molemmissa maissa jätteiden poltto ja energian talteenotto ovat tärkein jätteiden hyödyntämismenetelmä, huomautti Meloni.

Tanskassa jätteen polttolaitoksia on jo yli kolmekymmentä ja Ruotsissa kolmattakymmentä. Lisäksi Ruotsin tavoitteena on kaksinkertaistaa polttokapasiteetti lähivuosien aikana.

Suomessa varsinaisia jätteenpolttolaitoksia on yksi, Turussa vuodesta 1975 saakka toiminut laitos. Lisäksi jätteestä valmistettua polttoainetta poltetaan parissakymmenessä energialaitoksessa sivupolttoaineena.

Kyläsaari elää yhä mielissä

Meloni uskoo, että todennäköisesti useimmat laitokset tulevat Suomessa uusien säädösten jälkeen luopumaan jätteen käytöstä rinnakkaispolttoaineena.

- EU:n jätteenpolttodirektiivi asettaa kaikille jätettä polttaville laitoksille niin tiukat poltto-olosuhteita ja päästöjä koskevat vaatimukset, selittää Meloni.

Samanaikaisesti Suomessa on kuitenkin virinnyt toistakymmentä hanketta, joiden tavoitteena on rakentaa varsinainen jätteenpolttolaitos ja hyödyntää laitoksen tuottama energia. Pisimmällä hankkeissa ollaan Oulussa, Kokkolassa ja Lohjalla.

Silti niin sanotun Kyläsaari-syndrooman vaikutukset tuntuvat edelleen, ja suuri yleisö pelkää jätteiden polttoa.

- Moderneissa laitoksissa päästöongelmia ei enää ole. Tehokas syntypaikkalajittelu ja massapoltto on lukuisissa elinkaariselvityksissä todettu ekologisimmaksi jätteenkäsittelyvaihtoehdoksi, väittää Meloni.

Helsingin Kyläsaaressa oli ilman savukaasujen käsittelyä toimiva jätteenpolttolaitos, joka suljettiin laajan kansalaisliikkeen toiminnan tuloksena vuonna 1983.

Kymmenettä kertaa järjestettävän Forum Mikkelin teemana on tänä vuonna Elintarvike - jätettä vai ruokaa? Seminaarin järjestävät Mikkelin ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen lääninhallitus.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.