Suomi järjestää massiivisen lentosotaharjoituksen, jota "Venäjä varmasti seuraa" – Katso kartalta, missä hävittäjät ulvovat

Suomessa järjestetään ensi viikolla massiivinen ACE 23 -lentotoimintaharjoitus 4:25
Suomi toimii isäntämaana yhdelle Euroopan suurimmista lentosotaharjoituksista – Katso videolta, osuvatko simuloidut harjoitukset alueellesi.

ACE 23 -harjoitus on yksi Euroopan suurimmista ilmasotaharjoituksista. Suomi on tänä vuonna harjoituksen isäntämaa.

29.5.-9.6. järjestettävään tapahtumaan osallistuu yhteensä 3 000 sotilasta ja ilma-aluksia yhteensä 14 maasta. Mukana on myös Naton AWACS-johtokeskuskoneita.

Kaivopuiston lentonäytöksen johtaja, ilmailuasiantuntija Perttu Karivalo kertoo, että järjestäjät vaihtelevat Suomen, Ruotsin ja Norjan kesken.

– Se on erittäin hieno osoitus Suomen osaamisesta.

– Tänä vuonna on Suomen vuoro vetää ja se kuvaa hyvin sitä yhteistyötä, mitä Suomi, Ruotsi ja Norja jatkuvasti tekevät, Karivalo kertoo.

Harjoituksen tukikohtia on harjoituksessa on yhteensä neljä. Norjan Ørland, Ruotsin Luulaja sekä Suomessa Rovaniemi ja Pirkkala. Varsinaisia simuloituja harjoitusalueita käydään suuressa osassa Pohjois-Ruotsia, mutta myös Länsi-Lapissa.

Harjoitukseen osallistuvat myös luonnollisesti Suomen Hornet-hävittäjät. Karivalo kuvailee, että Suomen sotakoneet ovat tällä hetkellä parhaassa terässään.

– Meidän Hornetit on modifioituja ja päivitettyjä, ne on elinkaarensa huipulla tällä hetkellä. Viimeisimmät versiot, kaikki herkut tällä hetkellä, sitten ne rupeaa vanhentumaan, eikä kannata enää päivittää. Meille tulee uusi hävittäjäkalusto.

– Meidän tapa lentää on tehokas. Muut maat mieluusti harjoittelee meidän kanssamme.

Mutta miten Venäjä reagoi massiivisen sotaharjoitukseen? Katso Karivalon arvio harjoituksesta yläpuolelta.

Mikä ihmeen "Nato-break"? – Jenkkihävittäjät tekivät Pirkkalan taivaalla klassisen manööverin 1:48

F-18 saapuivat Suomeen massiivisen äänen saattelemana – Katso videolta "Nato-break"

Lue myös:

    Uusimmat