Moshtagh Yaghoubi – HIFK:n tähtihankinta vai kiistelty ongelmapelaaja?

Jalkapalloilija Moshtagh Yaghoubi saa ensi kaudella Helsingin IFK:ssä uuden mahdollisuuden. Jälleen kerran. Nappikausi Veikkausliigassa ja pääsy Huuhkajien EM-kisamiehistöön on ongelmapelaajaksi tituleeratun pelintekijän ainoa tavoite.

Yaghoubi uskoo, että vaikeat vuodet ovat vihdoin taakse jäänyttä elämää. Hän viihtyy todella hyvin IFK:ssa.

– On pitänyt katsoa peiliin. Olen analysoinut vaikeudet ja nyt katsotaan eteenpäin. Olen vahvempi kuin koskaan. Viimeiset 2-3 kautta eivät ole olleet helppoja, Yaghoubi sanoo MTV Urheilulle HIFK:n harjoituksien jälkeen Talissa.

Ongelmia on riittänyt 25-vuotiaan Yaghoubin uralla. Kiistellyn pallotaiturin pelitaitoja harva kiistää, mutta kohuja on riittänyt aina latvialaisseura FK Spartaks Jurmalan sopimussotkuista lähtien. Sen jälkeenkin on ehtinyt tapahtua paljon.

Kausi Rovaniemellä

Rovaniemen Palloseuran riveissä Yaghoubi osoitti mieltään, kun päävalmentaja Juha Malinen passitti hänet penkille. Taiston jälkeen hän kirjoitti kirosanoin Twitterissä istuvansa RoPS:n penkillä. Selkkauksesta selvittiin ja kausi päättyi onnellisissa merkeissä upeisiin hopeajuhliin. Malinen osasi käsitellä oikukkaana pidettyä peluria. Keskikenttäpelaaja esiintyi mainiosti - eikä ongelmia juurikaan syntynyt.

– ”Mosa” oli meillä erittäin pidetty pelaaja. Kohtelias kaveri, joka tulee vieläkin tervehtimään ja kyselemään kuulumisia, kun hän vierailee Rovaniemellä, RoPsin puheenjohtaja Risto Niva kertoo MTV Urheilulle puhelimitse lämpöä äänessään.

Niva on ollut yllättynyt siitä, että Yaghoubilla on ollut viime vuosina vaikeuksia urallaan.

RoPS-pomo pitää persoonista, jotka uskaltavat olla aidosti sitä, mitä he oikeasti ovat. Ei siis ihme, että juuri hän tuli erittäin hyvin toimeen ”Mosan” kanssa.

Malinen painottaa, että Yaghoubille pitää asettaa tarkat rajat. Valmentajan pitää olla tomera.

– Elämänhallinta saattoi olla joskus vähän niin ja näin. Urheilijan pitää nukkua hyvin, eikä valvoa pikkutunneille ja nukkua pitkään. Ruokavaliota jumpattiin hyvässä hengessä. Kävimme asioita muutamien vaikeampien vaiheiden jälkeen läpi. Kerroin hänelle hyvin tarkasti, että mikä on minun roolini ja mikä on hänen roolinsa. Pelillisesti hän oli vahvimmillaan, kun hän pääsi käyttämään poikkeuksellisia vahvuuksiaan: Mosa on mainio kuljettamaan ja suojaamaan palloa, Malinen kehuu entistä suojattiaan.

HJK

HJK:n riveissä kaikki alkoi lupaavasti. Yaghoubi suoriutui pitkään kentällä hyvin. Elokuussa 2018 pelintekijä otti yhteen silloisen päävalmentajan Mika Lehkosuon kanssa jäätyään ensin vaihtopenkille - ja kiukuttelun jälkeen lopulta kokoonpanon ulkopuolelle. Sopimus purettiin myöhemmin, kun Yaghoubi pelasi Futsal-liigaa Someron Voiman riveissä.

– En halua enää muistella noita, HIFK:n avainhankinta kuittaa.

SJK

Viime kaudella vaikeudet jatkuivat Seinäjoen Jalkapallokerhon miehistössä, kun pelaajan sitoutuminen harjoitteluun ja huippu-urheilijan elämään ei ollut MTV Urheilun tietojen mukaan riittävällä tasolla. Vaikka ajoittain - etenkin alkukaudesta - Yaghoubin peli kulki todella hyvin. Hän oli kannattajien suosikki. Tähtiä ropisi otteluiden jälkeen.

Ongelmat kärjistyivät taas loppukaudella, kun Alexei Eremenko sai potkut: sopimus purettiin yhteisymmärryksessä. Entinen joukkuetoveri Mehmet Hetemaj on harmissaan siitä, että ongelmia syntyi kauden loppupuoliskolla.

– Pelaajien kanssa Mosa tuli hyvin toimeen, eikä hänellä ollut mielestäni mitään isompia ongelmia. Hän on hyvä tyyppi, jolla on luonnetta. Pidän häntä hyvänä joukkuepelaajana, Hetemej toteaa.

– Seinäjoella tuli väärinkäsityksiä, jotka ehkä vähän kärjistyivät liikaa, Yaghoubi pohtii - ja alleviivaa, ettei halua avata asiaa enempää.

Huuhkajat

Yaghoubi esiintyi Suomen jalkapallomaajoukkueen riveissä 6. syyskuuta 2018 Tampereella Kansojen liigan kenraaliharjoituksessa Valko-Venäjää vastaan. Tuolloin hän laukoi isäntien jälkimmäisen maalin, kun Huuhkajat voitti ottelun maalein 2–0. Siitä alkoi Markku Kanervan miehistön vakuuttava liito aina Kansojen liigan lohkovoittoon ja EM-kisoihin asti. Yaghoubin ura on ollut sen jälkeen pitkälti matalaliitoa. Silti unelma paikasta Kanervan kisamiehistöön elää vahvana. Tavoitteet ovat selkeät.

– Olisi täydellistä pelata nappikausi IFK:n miehistössä ja päästä vielä takaisin Huuhkajiin.

Mitä sanot niille epäilijöille, jotka uskovat, ettei urasi lähde enää nousuun vaikeuksien jälkeen?

– Katsokaa ja nauttikaa, Yaghoubi kiteyttää pähkinänkuoressa vieno hymy kasvoillaan.

Lue myös:

    Uusimmat