Mainos

Suomi avokätinen perhettään yhdistäville

Suomi korvaa muita Euroopan maita selvästi avokätisemmin pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden perheenjäsenten matkakustannukset perheenyhdistämistapauksissa.

Sisäministeriön selvityksessä arvioidaan, että Suomen käytäntö on houkutellut maahan alaikäisiä ja alaikäisiksi ilmoittautuneita turvapaikanhakijoita yhä enemmän

Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osasto on tehnyt Euroopan muuttoliikeverkoston kautta kyselyn siitä, miten eri maissa korvataan perheenyhdistämistapauksissa oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten perheenjäsenten matkat lähtömaasta kohdemaahan.

Kyselyn taustalla on hallituksen tavoite vähentää perusteettomia turvapaikkahakemuksia, ja selvittää mikä Suomeen vetää. Vastaukset saatiin 17 EU-maasta.

Tulosten mukaan kaikki maat, jotka ottavat YK:n valitsemia kiintiöpakolaisia, maksavat pakolaisten matkat vastaanottavaan maahan. Sen lisäksi vain Suomi, Alankomaat, Britannia ja Ruotsi maksavat myös kiintiöpakolaisten perheenyhdistämismatkat. Kaikkien oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden perheenjäsenten matkat korvataan vain Suomessa.

- Tämä on tullut ilmi kun olemme tarkastelleet, mitkä ovat etuudet ja tilanne kotouttamis- ja vastaanottolainsäädännön mukaan, kertoo maahanmuuttoministeri Astrid Thors

Käytäntöä perustellaan kotouttamisen onnistumisella.

-Tiedämme, että ihminen kotoutuu paremmin, jos perhe on täällä. On maita kuten Ruotsi, jossa järjestöt, esimerkiksi Punainen risti, korvaavat matkoja.

Valtion budjetissa on varattu "pakolaisten maahantulomatkojen järjestämiseen" runsaat 900 000 euroa, mutta Maahanmuuttoviraston laskelmien mukaan varat loppuvat muutaman kuukauden kuluttua. Muistiossa ehdotetaan, että matkat Suomeen korvattaisiin vain kiintiöpakolaisten perheenjäsenille sekä harkinnan mukaan pakolaisstatuksen Geneven sopimuksen perusteella saaneiden hakijoiden perheenjäsenille.

Perheenyhdistämisen kautta Suomeen tulee vuosittain tuhansia henkilöitä, pääosin Afrikasta, ja määrät ovat nopeassa kasvussa.

Turvapaikanhakijoiden rahana maksettavaa toimeentulotukea pienennetään ensi kuun alusta lähtien.

Hakijoille annetaan aiempaa isompi osa tuesta hyödykkeinä, kuten käyttää internetiä vastaanottokeskuksessa.

Katso Marja Juonalan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.