Mainos

Suomessa leviää uusi vakava tauti: ”Ankarimmillaan pahoja aivo-oireita ja halvauksia" – ei hoitoa

Suomessa leviää maassamme uusi ja pahimmillaan kuoleman aiheuttava tauti, johon ei ole olemassa hoitoa.

Kyseessä on Siperian puutiaisen eli niin kutsutun taigapunkin levittämä aivokuume. Se aiheuttaa keskimäärin vakavampia oireita kuin suomalaisissa punkeissa yleisemmin esiintyvä eurooppalainen virustyyppi. 

Siperian aivokuume on infektiotauti, joka voi aiheuttaa oireita laidasta laitaan. Professori Olli Vapalahden mukaan ne voivat lievimmillään olla pääsärkyä tai kuumetta, mutta vakavammat oireet ovat todella rajuja. 

– Ankarammillaan tauti aiheuttaa vakavia aivo-oireita ja pidempiaikaisia neurologisia oireita kuten raajojen halvauksia. Selkeä oire on aivotulehduksen jälkeinen tila, jonka jälkeen ei enää välttämättä jaksa tai pärjää töissä, TBE-viruksia tutkiva Vapalahti luettelee.

Voi levittäytyä laajemmalle

Pahimmassa tapauksessa tauti johtaa kuolemaan, eikä sitä vastaan ole olemassa hoitoa.

Suomessa harvinaista virustyyppiä on Vapalahden mukaan tavattu Kokkolan ja Kotkan seutujen saaristossa. Tautia voi Siperian puutiaisen lisäksi levittää myös eurooppalainen punkki.  

Ylen mukaan Suomessa on vahvistettu noin 20 Siperian aivokuumetapausta, joka on vaatinut joitakin kuolonuhreja. 

Lämpenevän ilmaston myötä on mahdollista, että virustyyppi levittäytyy punkkien mukana yhä uusille alueille Suomessa.

– Yksi tapa, jolla virus leviää, on muuttolintujen mukana. Siperialaista alatyyppiä esiintyy lähinnä etelärajan takana itäisessä Eestissä ja itäisessä Latviassa. Jos sieltä lintu noukkii virusta kantavan punkin mukaansa, niin leviäminen on arpapeliä. Meille levinnyt virustyyppi on kuitenkin pääasiassa eurooppalaista.

Vakavat oireet epätodennäköisiä

Vaikka tauti on vakava, toppuuttelee Vapalahti pahimpia huolia. Vaikka puutiaisaivokuumeen siperialaisen tai eurooppalaisen muodon saisi, osa selviää siitä vain lievällä kuumetaudilla tai huomaamattaan.

– Kaikista puutiaisaivokuumetartunnoista vakavien infektioiden määrä on kymmenen prosentin luokkaa. Kuolleisuus on Suomessa todennäköisesti alle prosentin. Keskimääräinen riski saada tämä tauti on yksi kymmenestä tuhannesta kuukaudessa alueilla, joissa sitä esiintyy. Ne ovat pieniä ja yksittäisiä alueita. 

Jos riskialueella asuu tai mökkeilee pidempiä aikoja, suosittelee Vapalahti rokotusta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.