Mainos

Suomessa kuntoutetaan kidutuksen uhreja

Suomessa kuntoutetaan vuosittain noin pari sataa kidutuksen uhria. Toipuminen kidutuksesta voi viedä vuosia.

Yli sadassa maailman valtiossa raportoidaan vuosittain kidutuksesta. Siitäkin huolimatta, että YK:n sopimus kieltää jäsenvaltioiltaan kidutuksen yhtenä pahimmista ihmisoikeusrikkomuksista. Toiminta on järjestelmällistä, ja fyysisten vammojen lisäksi se johtaa uhrin henkiseen romahtamiseen.

Suomessa kidutuksen uhreja kuntoutetaan kahdessa kuntoutuskeskuksessa. Kuntoutuminen vie vuosia, sillä kidutuksen kokeminen johtaa yleensä vakaviin henkisiin vammoihin.

- Ihminen pyritään tuhoamaan ja pahimmillaan sä pystyt tuhoamaan ihmisen moneksi sukupolveksi. Eli ei pelkästään hänet vaan hänen lapsensa, että viedään hältä tulevaisuus, kertoo kidutettujen kuntoutuskeskuksen yksikön johtaja Asko Rauta.

Kidutettujen kuntoutuskeskus on toiminut Suomessa yli kymmenen vuotta. Potilaat ovat enimmäkseen pakolaisia tai turvapaikanhakijoita, joita on kidutettu kotimaassa.

Hoitoa kidutuksen traumoihin annetaan vuosittain parille sadalle potilaalle, Helsingin lisäksi nyt myös Oulussa, jonne on syksyllä avattu oma yksikkö.

Kidutus ei maailmasta katoa

Kidutus ei ole vähentynyt maailmasta. Päinvastoin, ihmisoikeusjärjestöjen mukaan suhtautuminen siihen on höllentynyt terrorismin vastaisen taistelun myötä.

Esimerkki tästä on Yhdysvaltain varapresidentin Dick Cheneyn kommentti, jossa hän sanoo hyväksyvänsä pään upottamisen veden alle kuulusteluissa.

- Ihmisiä hukutetaan niin kauan, että tulee se vaihe, että on pakko vetää vettä keuhkoon. Tai sitten, että taju menee. Sehän aiheuttaa ihan älytöntä kuolemanpelkoa ja tukehtumisenpelkoa. Se on vielä hyvin katala ja ovela menetelmä, siitä ei jää juurikaan jälkiä, toteaa Rauta.

Kuntoutus voi johtaa uhrien elämänlaadun paranemiseen, mutta kidutusta se ei maailmasta poista.

- Ainoa keino saada kitkettyä kidutus pois maailmasta on siitä puhuminen. Ja näihin asioihin puuttuminen, että silloin kun vaietaan ja ollaan hiljaa niin se tavallaan antaa kiduttajille aseet käteen, sanoo Rauta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.