Mainos

Suomessa kolmanneksi eniten aseita maailmassa

Yhdysvaltain käsiasetiheys on väkilukuun suhteutettuna maailman huippuluokkaa. Maassa on 90 käsiasetta sataa asukasta kohden. Suomi on listalla kolmossijalla.

Yli 1,6 miljoonaa rekisteröityä asetta ovat tuoneet Suomelle maailman kolmannen sijan aseiden määrässä. Geneveläistutkimuksen mukaan Suomea enemmän aseita väkilukua kohti on vain Yhdysvalloissa ja Jemenissä. Taakse jäävät muun muassa Serbia ja Irak.

Sisäministeriön mukaan tutkimuksen suunta on kyllä oikea, mutta lukuja on ilmeisesti arvioitu kahteen otteeseen yläkanttiin. Ministeriön omien laskelmien mukaan 1,6 miljoonaa rekisteröityä asetta tarkoittaa 32 asetta 100:aa henkeä kohti.

- En ota kantaa siihen, onko Suomi todellakin juuri kolmannella sijalla vai toinen vai kymmenes. Suomessa on kuitenkin paljon aseita per capita, sanoo arpajais- ja asehallintoyksikön päällikkö Jouni Laiho.

- Tutkimuksen luvut todennäköisesti perustuvat vuosia vanhoihin arvioihin, jotka ovat osoittautuneet liian suuriksi. Sitten lukuihin on pistetty hieman varmuuslisää, jonka tuloksena luvut eivät vastaa Suomen tilannetta, sanoo puolestaan ylitarkastaja Mika Lehtonen.

Luvattomia aseita Suomessa on Lehtosen mukaan korkeintaan muutamia kymmeniä tuhansia, ei toista miljoonaa, kuten tutkimuksen luvut voisivat vihjata.

Sisäministeriön lukujen mukaan noin 12 prosentilla suomalaisista on ampuma-ase. Suurta määrää selittää Suomen metsästyskulttuuri. Valtaosa rekisteröidyistä aseista on metsästysaseita, haulikoita ja pitkiä kivääreitä.

- Pohjoismaissa metsästys on ollut yleinen leivänjatke eikä aateliston etuoikeus kuten Keski-Euroopassa. Sen seurauksena aseita on maassa edelleen paljon. Suomi saattaa olla maailman ykkönen, kun aseiden määrä suhteutetaan rekisteröityjen metsästäjien määrään, Laiho kertoo.

Laihon mukaan rekisteri ei kuitenkaan ole aivan täsmällinen, mikä johtuu siitä, että siirrettäessä tietoja pahvisista aselupakorteista atk-pohjaiseen rekisteriin seuranta ei ollut järjestelmällistä. Rekisterissä saattaa olla merkintä aseista, joita ei ole enää olemassa.

Aseiden määrä ei Laihon mukaan kuitenkaan tee Suomesta turvatonta. Henkirikoksista vain 20 prosenttia tehdään ampuma-aseilla.

- Merkittävin tekoväline on edelleen perinteinen keittiöveitsi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.