Suomessa Euroopan korkeatasoisinta eSport-koulutusta – koulutuspomo opiskelijoistaan: "Täällä ei ole peliriippuvaisia"

E-urheilu kasvava ilmiö 7:00
E-urheilu on kasvava ilmiö.

Suomessa on Euroopan korkeatasoisinta eSport-koulutusta, joka tähtää peliammattilaisuuteen.

– Meillä on tosi hyvää osaamista täällä Suomessa. Euroopassa me ollaan aika kärkeä, mutta maailmassa on Korea huippuvaltio eSportin koulutuksessa, kertoo Jari Yltävä pelialan koulutuspäällikkö, Ahlmanin ammattiopistosta.

Tampereen kupeessa sijaitseva Ahlmanin ammatti-ja aikuisopisto aloitti jo kolme vuotta sitten ensimmäisenä Euroopassa kilpapelaamiseen keskittyvän e-urheilulinjan.

Lassi 'Laza' Koivula elää unelmaansa, sillä hänet on palkattu ammattilaiseksi kilpapelijoukkueeseen jopa ennen koulun loppumista. Koivula pääsi Ahlman opistoon pelattuaan kolme vuotta ja noustuaan pelirankingissa riittävän korkealle.

– Pelailin kavereiden kanssa kolmisen vuotta ja päätin sitten, että tästä olisi kiva tehdä ammatti itselle ja tästä olisi kiva vähän tienatakin, kertoo Laza.

Puolet palkattu jo kilpapelijoukkueisiin

Peliammattilaiseksi opiskelu on verrattavissa huippu-urheiluun, joten opiskeluun kuuluu pelitaktiikan ja pelaamisen lisäksi kehonhuoltoa ja ravinto-oppia. 

Suomen kovasta tasosta kertoo sekin, että esimerkiksi yhdysvaltalaiset kilpapelaajat tulevat harjoitusleirille ennen turnausta Ahlmaniin.

Lazan lailla eSport-linjan opiskelijoista jo yli puolet on palkattu kilpapelijoukkueisiin.

– Olen saanut täältä paljon kontakteja erilaisiin valmentajiin ja pelaajiin. Pelitaktiikka ja pelaaminen on parantunut, koska täällä on ollut jopa minua parempiakin pelaajia, lisää Laza.

Esportsin opiskelu on laajentunut pariin lukioon ja muihinkin opistoihin. Ahlmanin kovatasoiselle Esports-linjalle karsinta on raakaa, sillä hakijoista noin joka neljäs on päässyt sisään. Hakuaika on parhaillaan käynnissä ja jatkuu kesäkuuhun asti.

Yltävän mukaan yksi tärkeimmistä valintakriteereistä on motivaatio.

– Me halutaan motivoituneita ihmisiä, jotka haluavat päästä peliuralla eteenpäin. Täällä ei ole peliriippuvaisia, sillä peliriippuvaiset hakevat pelistä nautintoa, mutta täällä tehdään hommaa myös silloin, kun pelitreeni ei ole kivaa, pohtii Yltävä.

Laza uskoo tulevaisuutensa olevan valoisa, koska hän on valmis tekemään paljon töitä uransa eteen.

– Tähän pitää laittaa paljon tunteja, että tästä tulee valoisa ja saan tästä vielä ammatin, toteaa Laza.

Lazan elämään mahtuu pelaamisen lisäksi vielä tyttöystävä, urheilua ja pelin ulkopuolisia ystäviä.

Lätkä vaihtui tietokonepeleihin - e-urheilijan arki 8:17
Lätkä vaihtui tietokonepeleihin – e-urheilijan arki.


Lue myös:

    Uusimmat