Mainos

Suomensukuisen sarjamurhaajan oikeudenkäynti alkaa Malmössä

Malmössä alkaa huomenna maanantaina vajaat pari kuukautta kestävä oikeudenkäynti kolmesta murhasta ja 12 murhayrityksestä syytettyä Peter Mangsia vastaan.

Huolimatta vankasta teknisestä näytöstä ja selkeistä aihetodisteista Mangs kiistää syyllisyytensä. Viime viikolla julkistettu 7000 sivua käsittävä esitutkintamateriaali on ilman tunnustustakin syyttäjän mielestä niin vakuuttava, että Mangs voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen.

Kauhua Malmössä nostattaneet ampumisvälikohtaukset käynnistyivät lokakuun 10. päivänä vuonna 2009, kun tuntematon mies ampui myöhään illalla Malmön pahamaineisen Rosengårdin asuntoalueen laidalle pysäköityyn autoon useita laukauksia. Autossa ollut 22-vuotias mies sai vakavia vammoja, tämän vieressä istunut 20-vuotias nainen sai surmansa. Mies pakeni paikalta ja katosi jäljettömiin.

Naapurit paljastivat sarjamurhaajan

Sen jälkeen hyökkäykset jatkuivat. Ennen kuin poliisi pääsi yksinäisen ampujan jäljille, tämä oli ehtinyt yrittää surmata toistakymmentä ihmistä. Osalle on jäänyt pistoolin luodeista elinikäiset vammat.

Peter Mangsin marraskuun alussa vuonna 2010 tapahtunutta pidätystä edelsi yksi Ruotsin rikoshistorian massiivisimmista poliisioperaatioista. Poliisilta vaadittiin tuloksia, Malmön siirtolaislähiöihin levisi paniikki, ja monet pelkäsivät liikkua ulkona pimeään aikaan ampujan pelossa. Lopulta naapurit paljastivat Mangsin muun muassa ihmeteltyään tämän salaperäisiä yöllisiä pyöräretkiä.

Muistuttaa Breivikiä

Nyt 40-vuotias Mangs muistuttaa monella tavalla norjalaista joukkomurhaajaa Anders Behring Breivikiä. Molemmat ovat erakoituneita, työurallaan epäonnistuneita yksinäisiä miehiä. Molemmat tuntevat vihaa Euroopan ulkopuolelta tulleita maahanmuuttajia kohtaan.

Mangs oli tunnetusti kiinnostunut tuliaseista ja hän kuului malmöläiseen ampumakerhoon. Lisäksi Mangs harjoitti taistelulajeja ja hänellä on ilmeisen hyvä kunto. Mangs oli myös taitava muusikko, mutta basistin ura ei koskaan lähtenyt nousukiitoon – katkeruuden syy ehkä sekin.

Poliisi löysi Mangsin kotoa varusteita, joista ainakin osa voidaan teknisesti sitoa useisiin hyökkäyksiin. Asunnossa oli kaksi pistoolia, taisteluliivit ja naamioitumisvälineitä kuten peruukki, irtoviikset ja kasvonaamari. Syytteen mukaan yli puolet laukauksista oli ammuttu Mangsin pistooleilla, vaikka hän onkin jälkeenpäin hionut piippujen rihloja– todennäköisesti tunnistamisen vaikeuttamiseksi.

Mangsin tietokoneesta löytyi tämän kirjoittamia sekavia poliittisia analyysejä ja maahanmuuttajavihamielisiä tekstejä. Hän kirjoittaa äänestäneensä viime vaaleissa maahanmuuttokriittisiä Ruotsidemokraatteja.

– Enemmän äidilleni, vähemmän uusruotsalaisille ja heidän partaisille lapsilleen, Mangs perustelee.

Tappolistalla poliitikkoja

Muistiinpanoissa oli myös nimilistoja henkilöistä, jotka hän mahdollisesti aikoi tappaa. Tappolistalla oli tunnettuja poliitikkoja ja muun muassa eteläruotsalaisen suurlehden Sydsvenska Dagbladetin suomalaissyntyinen päätoimittaja.

Syyttäjän mukaan Mangs ei ole ampunut siirtolaisia pelkästään viimeisten vuosien aikana. Hänen hallussa pitämänsä aseet on voitu yhdistää kahteen selvittämättömään murhaan jo vuodelta 2003. Myös Yhdysvaltain poliisi on tutkinut ratkaisemattomia murhia, jotka tehtiin 1990-luvun lopulla Mangsin asuessa isänsä luonna Floridassa neljä vuotta. Tutkimukset eivät ole johtaneet tulokseen.

Mangs on nyt ollut vangittuna puolitoista vuotta. Viime vuoden maaliskuusta lähtien hän on kieltäytynyt täysin yhteistyöstä poliisin ja syyttäjän kanssa, eikä ole sen jälkeen vastannut kuulusteluissa yhteenkään kysymykseen. Hän on vaikuttanut poissaolevalta, pitänyt silmänsä suljettuina ja vaiennut. Esitutkinta-aineiston mukaan hän lauloi ainakin yhden kuulustelun ajan Yhdysvaltain kansallislaulua sekä 50-luvun iskelmää Living Doll.

Henkilöllisyys paljastettiin poikkeuksellisesti

Yleensä Ruotsissa vältellään paljastamasta syytettyjen henkilöllisyyttä ennen tuomiota. Mangsin tapauksessa tästä on kuitenkin poikettu – niin varmana media pitää hänen syyllisyyttään.

Mangsin taustat on selvitetty tarkkaan perhesuhteita myöten. Hänen äitinsä on kotoisin Pohjois-Ruotsista ja isä on muuttanut Ruotsiin Närpiöstä Pohjanmaalta. Isän suomalaisia taustoja ei ole julkisuudessa hehkutettu eikä se ole yleisesti tiedossa. Vanhemmat erosivat pojan ollessa yksivuotias, ja isä on asunut jo pitkään Yhdysvalloissa. Kontakti isän ja pojan välillä katkesi vuosia sitten.

Oikeudenkäynti on jo etukäteen herättänyt valtavasti huomiota, ja huomenna Malmössä on toimittajia myös pohjoismaiden ulkopuolelta Saksaa, Britanniaa ja Yhdysvaltoja myöten.

MTV3 Uutisten toimittaja Kari Lumikero seuraa Malmön sarjamurhaajan oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.