Suomen yli liikkuva "otus" aiheuttaa tänäänkin voimakkaita myrskypuuskia – eilen pelastuslaitoksella lähes 400 tehtävää, kun puita kaatui ja kattopeltejä irtosi

Voimakkaat tuulet jatkuvat lähes koko maassa myös sunnuntaina, kertoo Ilmatieteen laitos.

Etenkin Pohjanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä on odotettavissa myrskypuuskia, joissa tuulen nopeus voi olla yli 20 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskytuulet siirtyvät alkuillan aikana Vaasan seudulta Kemi-Tornion alueelle.

Myrskypuuskat ovat voimakkaita, mutta eivät Ilmatieteen laitoksen mukaan kestä yhtäjaksoisesti kauan, vaan kyse on yksittäisistä puuskista. Varsinaisesta myrskystä voidaan Ilmatieteen laitoksen mukaan puhua vasta silloin, kun tuulen keskinopeus on yli 20 metriä sekunnissa. Viikonlopun sääilmiön kohdalla taas puhutaan "otuksesta".

Otus tarkoittaa hyvin voimakasta sadealuetta, johon liittyy hetkellisesti voimistuvaa tuulta.

Voimakkaasta tai vaarallisen voimakkaasta tuulesta varoitus lähes kaikilla maa- ja merialueilla

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli on tänään puuskissa yleisesti kovaa laajoilla alueilla koko maassa. Tuulen nopeus on puuskissa yli 15 metriä sekunnissa lähes koko maassa.

Varoitus voimakkaasta tai vaarallisen voimakkaasta tuulesta on voimassa lähes kaikilla maa- ja merialueilla Varsinais-Suomea, Kymenlaaksoa, Etelä-Karjalaa ja Utsjokea lukuun ottamatta.

Varsinais-Suomessa noin 60 tehtävää

Lauantaina myrskypuuskat aiheuttivat esimerkiksi sähkökatkoja eri puolilla Suomea. Eniten vahinkoja esiintyi Uudeltamaalta Pirkanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä, ja pelastuslaitoksille tehtäviä aiheutui yhteensä lähes 400 kappaletta, Ilmatieteen laitos kertoi Twitterissä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle kertyi 60 vahingontorjuntatehtävää lauantain aikana. Myrskypuuskat muun muassa kaatoivat puita ja irrottivat kattopeltejä, pelastuslaitos kertoo Twitterissä.

Lue myös:

    Uusimmat