Mainos

Suomen vikurointi Naturassa vie oikeuteen

Valtioneuvoston esitys Suomen Natura-alueista ei välttämättä estä Suomen ehdotuksen tuomioistuinkäsittelyä EU:ssa, vaikka esitys jätettäisiin pikaisestikin EU:n komissiolle. Suomen Natura-esitystä saatetaan siten käsitellä samanaikaisesti EU:n tuomioistuimessa ja komissiossa.

Komissio nosti viime huhtikuussa kanteen niitä jäsenmaita kohtaan, joiden toimittamat Natura-ehdotukset eivät olleet riittäviä. Suomen lisäksi kanteen saivat Saksa, Ranska, Luxembourg, Hollanti ja Irlanti.

Ympäristöministeriössä arvioidaan, että komissio haluaa selvittää Suomen toimittaman alueluettelon sisällön kattavuutta, vaikka Suomi jättäisi oman esityksensä komissiolle piakkoin.

Luontodirektiiviä koskeva tuomioistuinmenettely tulee arvion mukaan vireille alkusyksystä. Tuomioistuimessa selvitettäisiin muun sitä, edustavatko Suomen ehdottamat alueet kattavasti eri luontotyyppejä.

Huomautus lintudirektiivin perusteella

Komissio on laittanut valvontamenettelyn vireille myös lintudirektiivin toimeenpanosta. Tätä koskeva huomautus jätettiin Suomelle viime kuussa.

Jos Suomen lintudirektiivin mukainen luettelo katsotaan komissiossa riittäväksi, toimet Suomea vastaan päättyvät siihen. Jos Suomen ehdotus ei kuitenkaan sisällä kantelun kohteina olevia lintualueita, saattaa komissio jatkaa tuomioistuinkäsittelyä, ympäristöministeriössä arvioidaan.

Kantelun kohteena olevat suomalaiskohteet ovat Liminganlahti, Vanhankaupunginlahti ja Mustavuoren-Östersundomin alue sekä Kemihaaran suot eli kiistelty Vuotoksen alue.

Käsittely komissiossa

Komissiossa Suomen ehdottamat alueet käsitellään kahdessa ryhmässä. Luontodirektiivin perusteella esitettävät alueet käyvät läpi pitkän kaavan mukaisen käsittelyn, mutta lintudirektiivin mukaiset alueet nimetään komissiossa erityissuojelualueiksi ja sitä kautta edelleen Naturaan.

Luontodirektiivin perusteella valitut alueet käyvät läpi noin puoli vuotta kestävän menettelyn, jossa alueet arvioidaan tieteellisissä seminaareissa ja jonka kuluessa Suomea mahdollisesti pyydetään toimittamaan lisätietoja.

Sen jälkeen komissio tekee ehdotuksen ns. Habitaatti-komitealle, joka antaa lausunnon ehdotuksesta. Jos komission ja komitean käsitykset ovat yhteneväiset, komissio voi tehdä päätöksen. Suomen Natura-alueet saattavat olla valmiita liitettäväksi Natura-verkostoon ensi vuoden syksyllä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.