Mainos

Suomen verokarhua ei pääse välttämättä kokonaan karkuun

Ruotsiin muuttamista väläytellyt Björn Wahlroos on ruotsalaisten lehtitietojen mukaan jo siirtynyt kirjoille Ruotsiin. 

Dagens industri -lehti kertoi saaneensa Ruotsin verovirastosta vahvistuksen sille, että Wahlroos on ollut viime joulukuusta lähtien kirjoilla Ruotsissa. Lehden mukaan muuton syynä olisi Ruotsin Suomea suotuisampi verojärjestelmä. 

Ruotsissa ei ole perintö- eikä lahjaveroa. Varallisuusveroakaan siellä ei peritä, mutta siitä on nykyisin luovuttu myös Suomessa. Lehden mukaan on kuitenkin epävarmaa, maksaako Nordean, Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Wahlroos vastedes veronsa Ruotsiin.  

Kumpaan maahan kiinteämmät siteet? 

Suomen verohallinnosta kerrotaan, ettei Ruotsiin muuttaneen suomalaisen verotus ole aivan yksinkertainen asia. Siihen vaikuttaa muun muassa se, kumpaan maahan henkilöllä katsotaan olevan kiinteämmät siteet. 

- Kun Suomen kansalainen muuttaa pysyvästi pois Suomesta, muuttovuoden ja kolmen seuraavan vuoden ajan hän on lähtökohtaisesti yleisesti verovelvollinen Suomessa. Eli verotamme hänen sekä Suomessa että ulkomailla saamiaan tuloja, Verohallinnon ylitarkastaja Mariia Suominen sanoo STT:lle. 

Henkilö itse voi kuitenkin vaatia heti muutosta lähtien rajoitettua verovelvollisuutta, jolloin häneltä verotetaan Suomessa vain Suomesta saatuja tuloja. Silloin hänen pitää kuitenkin osoittaa, että kaikki olennaiset siteet Suomeen ovat katkenneet, esimerkiksi asunnosta on luovuttu ja perhe on muuttanut mukana. 

Lisäksi voidaan katsoa esimerkiksi sitä, kummassa maassa henkilö oleskelee enemmän. Suomesta pitäisi olla poissa vähintään puolet vuodesta. 

- Jos yksimielisyyteen ei päästä, viimeisin keino on se, että Suomen ja Ruotsin viranomaiset joutuvat käymään asiasta kahdenkeskiset sopimusneuvottelut, Suominen sanoo. 

Lisäksi olipa kotipaikka mikä tahansa, kiinteistövero Suomessa omistetuista kiinteistöistä maksetaan Suomeen. Perintöveron osalta olennaista on puolestaan se, missä maassa perinnön saaja on kirjoilla. 

STT ei keskiviikkona tavoittanut Wahlroosia kommentoimaan muuttoa. Sammon viestinnän mukaan Wahlroos ei ole tavoitettavissa, eikä yhtiö suostu kommentoimaan hänen asuinpaikkaansa. Wahlroosilla on Dagens industrin mukaan ollut jo muutaman vuoden ajan asunto Tukholmassa. Suomessa hänellä on asunto Helsingissä ja kartano Åminnessa Salon lähellä. 

Wahlroosin ansio- ja pääomatulot olivat toissa vuonna yhteensä runsaat 9,9 miljoonaa euroa. Veroja hän maksoi 3,2 miljoonaa euroa. 

"Yksittäisiä kyselyitä tullut" 

Varakkaiden massamuuttoaikeista ei Suomessa voida puhua. Veromaksajien keskusliiton johtavan lakimiehen Juha Koposen mukaan muutot ovat harvinaisia. Yksittäisiä tiedusteluita veroeduista on toisinaan tullut. Koponen huomauttaa, että ratkaisevaa on asuinvaltio, ei kirjojen siirtäminen. 

- Se ei ole ihan niin helppoa, että siirtää kirjat toiseen valtioon, vaan muutto on tosiasiallisesti tehtävä. 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.