Mainos

Suomen tuottavuus huippuluokkaa

Tuottavuuden kehitys on ollut viime vuosina Suomessa ripeää. Kansainvälisissä tuottavuusvertailuissa Suomi onkin noussut kärkimaiden joukkoon.

Terästehdas

-Tuottavuudessa tapahtui selvä hyppäys ylöspäin 90-luvun alussa. Sen jälkeen tuottavuus on kasvanut hyvää vauhtia, valtiotieteen lisensiaatti Mika Maliranta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta toteaa. Tuottavuuslukuja on tapana verrata Yhdysvaltain tilanteeseen.

Malirannan mukaan Suomen tehdasteollisuus onnistui 90-luvun mittaan kuromaan huomattavasti umpeen amerikkalaisten etumatkaa kokonaistuottavuudessa, jossa otetaan huomioon sekä työ että pääoma. -Kiinnikurottavaa on jäljellä vielä noin kymmenen prosenttiyksikköä, Maliranta kertoo.

Elektroniikka-alan tyota

Hän muistuttaa, että alakohtaiset erot tuottavuuden kasvussa ovat suuria. Aivan omaa luokkaansa on Nokian tähdittämä sähkö- ja elektroniikkateollisuus, jossa tuottavuus kaksinkertaistui lyhyessä ajassa 90-luvun lopulla. Vastaava ilmiö koettiin myös Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.
-Yhdysvaltoihin verrattaessa paperi- ja metalliteollisuus menestyvät hyvin. Sen sijaan elintarviketeollisuus jää selvimmin jälkeen, Maliranta sanoo.

Paperiteollisuudessa työn tuottavuus on Suomessa huikeat 60 prosenttia parempi kuin Yhdysvalloissa, ja kokonaistuottavuudessakin etumatkaa amerikkalaisiin kertyy 20 prosenttia. Sitä vastoin elintarviketeollisuudessa kokonaistuottavuus yltää ainoastaan kahteen kolmasosaan Yhdysvaltain lukemista. Maliranta esitteli tuottavuusvertailuja tänään Helsingissä kansalliseen tuottavuusohjelmaan liittyneessä seminaarissa.

Sorsa: Tuottavuus ja työllisyys käsi kädessä

Työministeriön kansliapäällikkö Pertti Sorsa korosti seminaaripuheessaan tuottavuuden merkitystä työllisyydelle. Näin siitä huolimatta, että usein valitellaan tuottavuuden kasvun syövän työpaikkoja, koska sen ansiosta sama tuotanto saadaan aikaan vähemmillä panostuksilla.
-Hyvä tuottavuus on kuitenkin edellytys talouden nousulle ja talouden nousu vastaavasti tuo työpaikkoja, Sorsa selvitti. Hänen mielestään tuottavuuden parantaminen on Suomessa jatkossa entistä työläämpää, koska lähtökohdat ovat nyt vaativammat kuin aiemmin.
-Nykyisellä tasolla tuottavuutta ei juurikaan voida parantaa koneiden avulla, vaan ratkaisevaksi nousevat aineettomat seikat eli se, mitä on korvien välissä, Sorsa tähdensi. Tärkeiksi kysymyksiksi nousevat esimerkiksi työntekijöiden motivaatio ja osaaminen sekä työn organisointi ja vastuun jakaminen.

Malirannan tavoin myös Sorsa kiinnitti huomiota yleisen tuottavuuden kasvun taakse peittyviin suuriin ala- ja yrityskohtaisiin eroihin. Hän huomautti, että pk-yrityksillä on suuryrityksiä heikommat edellytykset tuottavuutensa lisäämiseen. Lisäksi palvelualalla riittää edelleen paljon urakkaa.
-Vaikka olemme yleisesti ottaen tuottavuuden kärkimaita, niin palveluissa jäämme selvästi jälkeen kansainvälisestä tasosta, Sorsa valitteli.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.