Suomen teollisuus on toipunut koronakuopasta – uudet tilaukset ylittävät jo toissa vuoden tason

MTV:n vaaliauto Kemissä: Tämän vuoksi teollisuudestaan tunnettu kaupunki on tällä hetkellä kaksijakoisissa tunnelmissa 12:23
MTV:n vaaliauto vieraili ennen kuntavaaleja teollisuudestaan tunnetussa Kemissä, jossa tunnelma oli kaksijakoinen.

Suomen teollisuuden voi katsoa toipuneen koronakuopasta, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

– Kysyntää on, ja tilauksia on tullut paremmin sisään, Kuoppamäki kertoo.

Hän muistuttaa, että korona-aikana ihmiset ovat hankkineet koteihin tavaroita ja käyttäneet vähemmän palveluja. Palvelualoilla toipuminen on vasta lähdössä käyntiin.

Teollisuuden uusia tilauksia mittaavat indeksit ovat jo korkeammalla kuin toissa vuoden toukokuussa. Vahvinta kasvu on ollut metalli- ja tehdasteollisuudessa. Myös metsä- ja kemianteollisuus ovat päässeet yli kahden vuoden takaisista luvuista.

Tilastokeskus kertoo, että viime vuoden toukokuuhun verrattuna uusien tilausten arvo oli yli 45 prosenttia suurempi. Tammi-toukokuussa tilaukset lisääntyivät yli 23 prosenttia.

Suuria prosenttilukuja selittää vuoden takainen syvä koronakuoppa. Viime vuoden toukokuussa uudet tilaukset supistuivat 28 prosenttia toissa vuoden toukokuusta.

– Nousukauden huippu oli ennen koronaa. Teollisuuden osalta tuotanto on saavuttanut sen. Uusien tilausten määrä on noussut huippuvuosien tasolle, arvioi Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Hänen mukaansa maailmankauppa vetää tällä hetkellä hyvin. Keskeinen syy nousun takana on vientikysyntä.

– Viime aikoina ovat investoinnit lähteneet liikkeelle. Puutavara on varsinkin liikkunut hyvin, ja hinnat ovat nousseet, Kostiainen sanoo.

Teollisuuden luottamus roimasti pitkän ajan keskiarvon yli

Uusien tilausten kasvu näkyy myös vahvasti teollisuuden luottamuksessa tulevaan kehitykseen. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan teollisuusyritysten luottamus nousi kesäkuussa +20 pisteeseen, kun saldoluku oli toukokuussa +14. 

Luottamusindikaattori on roimasti pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla. Pitkäaikainen keskiarvo on +1.

Yritykset ennakoivat EK:n mukaan tuotannon jatkavan kasvuaan lähikuukausien aikana. Tilauskanta kasvoi toukokuusta ja on selvästi yli normaalina pidetyn tason.

Lue myös:

    Uusimmat