Suomen Olympiakomitea kommentoi Mika Lehtimäen saamaa varoitusta

Suomen Olympiakomitea on antanut oman lausuntonsa huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen saamasta varoituksesta.

Lehtimäki sai varoituksen naisiin työyhteisössä kohdistuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä. Hän on myöntänyt tapauksen. Lehtimäki nimitettiin maaliskuun alussa jatkamaan tehtävässään vuoteen 2024 saakka. Olympiakomitea kertoo tiedotteessaan, että ilmoitus Lehtimäen mahdollisesta epäasiallisesta käytöksestä saatettiin toimitusjohtaja Mikko Salosen tietoon syyskuun lopulla 2021.

Salonen käynnisti heti tiedon saatuaan Olympiakomitean toimintaohjeen mukaiset toimenpiteet sekä asian selvitysprosessin. Mukana prosessissa ovat olleet asianosaiset sekä työantajaliiton työsuhdeasioihin erikoistuneet asianajajat.

 – Prosessin tuloksena asia on sovittu yhdessä osapuolten kesken ja siitä on annettu Lehtimäelle kirjallinen varoitus 7.10.2021. Toimitusjohtajan esityksen Lehtimäelle annettavasta varoituksesta hyväksyi asian käsittelystä tietoisena ollut Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori, tiedotteessa kerrotaan.

Tieto päätöksestä saatettiin myös Olympiakomitean varapuheenjohtajille Susanna Rahkamolle ja Sari Multalalle

– Epäasiallisen käyttäytymisen kohteena olleiden henkilöiden pyynnöstä osapuolet sopivat lokakuussa 2021, että prosessista ja seuraamuksesta ei kerrota julkisuuteen. Tämän vuoksi Suomen Olympiakomitea ei tiedottanut asiasta lokakuussa eikä helmikuussa, kun Olympiakomitea uutisoi Lehtimäen sopimuksen jatkamisesta Huippu-urheiluyksikön johdossa. 

Lehtimäki valittiin jatkamaan tehtävässään 1. heinäkuuta 2022 alkaen. Päätöksen teki Olympiakomitean hallituksen puheenjohtajisto.

– Päätöksen valmistelun hetkellä ja päätöstä tehtäessä Olympiakomitean hallituksen puheenjohtajisto oli perustellusti siinä käsityksessä, että Lehtimäen saamaan varoitukseen johtaneet toimet oli osapuolten välillä sovittu, ja tähän liittyen hänelle annettu varoitus on ollut juridisesti kovin mahdollinen seuraamus.

Olympiakomitea aloittaa asiassa jatkoselvityksen, mikäli sen tietoon tulee asiaan liittyvää lisätietoa, joka ei ollut puheenjohtajiston tiedossa valintahetkellä.

– Olympiakomitea tulee jatkossakin toimimaan niin, että se takaa henkilöstölleen turvallisen työyhteisön, jossa ei sallita mitään epäasiallista käytöstä, Vapaavuori toteaa tiedotteessa.

Olympiakomitea kertoo tiedotteessa, että sillä on nollatoleranssi epäasialliseen käyttäytymiseen ja häirintään. 

– Olympiakomitea on pahoillaan tapahtuneesta ja sen aiheuttamasta haitasta epäasiallisen käytöksen kohteena olleille henkilöille, Olympiakomitean henkilökunnalle ja koko suomalaiselle urheiluyhteisölle, tiedote päättyy.

Lue myös:

    Uusimmat