Suomen EVM-tulkinta voi hukkua markkinavoimien jylyyn

Suomen kiistely Euroopan vakausmekanismin (EVM) etuoikeusasemasta lainasaatavissa saattaa jäädä taisteluksi tuulimyllyjä vastaan.

Suomi on täysin eri mieltä EU:n komission kanssa siitä, onko EVM:n lainoilla etuoikeusasema yksityisiin sijoittajiin nähden vai ei. Talouskomissaari Olli Rehn on vastoin Suomen tulkintaa katsonut, että automaattista etuoikeutta ei ole, ja asiasta sovitaan tapauskohtaisesti.

Kotimaisissa tutkimuslaitoksissa uskotaan, että yksityisten sijoittajien pitäminen markkinoilla ajaa lopulta muun edelle. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas ymmärtää Rehnin linjausta. Yksityiset sijoittajat saattavat kaikota ongelmamaiden lainamarkkinoilta, jos EVM-lainojen etuoikeutettu asema tekee lainapapereista kelvottomia sijoituskohteita.

– Elävä elämä on vienyt siihen suuntaan, että se näkökohta on saanut enemmän painoarvoa, että yksityiset sijoittajat saattavat väistyä näiltä markkinoilta. Se painaa nyt vaa’assa enemmän. Jos sopimuksessa on tulkinnanvaraa, niin sitten valtioiden ensisijaisuusnäkökohta saa väistyä, Ilmakunnas sanoo.

– Kyllä se raaka todistusaineisto tulee markkinoilta ja ohjaa hyvin paljon sitä, mikä se kanta tulee olemaan.

Myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Markku Kotilainen näkee komission ymmärrettävänä motiivina pelon siitä, että yksityiset sijoittajat kaikkoavat.

– Tosiasia on, että yksityiset sijoittajat ovat aika varpaillaan tällaisen klausuulin osalta ja ne ovat muutenkin jo vetäytyneet.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm pitää niin ikään selvänä, että yksityiset sijoittajat eivät osta valtion lainapapereita, jos EVM:lle annetaan etuoikeutetun velkojan asema.

– Jos kukaan yksityinen ei sijoita, niin mitä iloa on euromaiden etuoikeutetusta asemasta?

Kaksi linjaa vastakkain

Markku Kotilaisen mukaan eurokriisissä on ollut vastakkain koko ajan kaksi näkökohtaa: toisaalta pyrkimys korostaa Suomen tapaan sijoittajavastuuta ja moraalikato-ongelmaa ja toisaalta huolen kantaminen markkinareaktioista.

Kotilaisen mielestä sijoittajanvastuun perääminen ja moraalikadon estäminen ovat sinänsä päteviä pitkän aikavälin argumentteja.

– Mutta nyt eletään tätä lyhyttä aikaväliä ja markkinatilannetta, ja voi olla että tämmöiset joutuu sitten väistymään jossakin vaiheessa.

Suomen hallitus on luopunut vakuusvaatimuksistaan EVM:n kohdalla, koska se on katsonut lainojen etuoikeutuksen turvaavan Suomen saatavat.

Seija Ilmakunnaksen mukaan on hyvin mahdollista, että Suomi joutuu käymään jokaisen tukipaketin yhteydessä vakuusneuvottelut, jos EVM-lainojen etuoikeutetusta asemasta luovutaan.

Pasi Holm uskoo, että Suomi ajautuu koko ajan syvemmälle euroalueen yhteisvastuuseen. Hän arvioi, että monista uusista lainasopimuksista tullaan poistamaan etuoikeutus ensi talven aikana.

– Nyt on jo sanottu, ettei espanjalaisten pankkien kohdalla ole etuoikeutetun velkojan asemaa. Uskon, että sama tapahtuu seuraavaksi Espanjan valtion kanssa.

Holm pitää Suomen valitsemaa tiukkaa linjaa kuitenkin oikeana, koska yhteisvastuun lisääminen ei kannusta kriisimaita tekemään tarvittavia uudistuksia.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat