Mainos

Suomeenkin sijoittanut venäläinen kytköksissä rahanpesuun

Suomesta maata hankkineen venäläissijoittajan Denis Fokinin taustalla vaikuttavaa IPOC -rahastoa syytetään rahanpesusta Neitsytsaarilla. Bermudalle rekisteröidyn rahaston omaisuutta haetaan takavarikkoon yhteensä reilun 40 miljoonan dollarin arvosta.

Asiasta uutisoivat Bermudalla ilmestyvä The Royal Gazette -sanomalehti sekä Neitsytsaarilla ilmestyvä Virgin Island Platinum News. Lehtien mukaan kyseessä on suurin koskaan tutkinnassa ollut kansainvälinen rahanpesujuttu. Tutkintamateriaalia asiassa on kertynyt kaikkiaan yli puoli miljoonaa sivua. Kokonaisuuden tutkinta on tullut maksamaan Bermudan ja Neitsytsaarten hallituksille tähän mennessä jo noin 2,3 miljoonaa dollaria.

Tutkimusten mukaan IPOC rahastoa hallinnoi Venäjän entinen viestintä- ja informaatioteknologiaministeri Leonid Reiman. Samaan johtopäätökseen tuli sveitsiläinen tuomioistuin viime keväisessä tuomiossaan.

Leonid Reiman toimi telealan ministerinä Venäjällä Vladimir Putinin kaudella. Tällä hetkellä hän toimii presidentti Dmitri Medvedevin neuvonantajana.

Denis Fokin, Leonid Reiman ja IPOC

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma selvitti runsas kuukausi sitten Pirkanmaalta ja Keski-Suomesta maata hankkineen Denis Fokinin taustoja. Selvisi, että Fokin on Suomessa maakauppoja tekevän Silta Solutions -osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Silta Solutions on ostanut maa-alueita ainakin Vammalan Ellivuoresta ja Keski-Suomesta Saarijärveltä.

Fokinin Silta Solutions -yhtiön emoyhteisö on Luxemburgiin rekisteröity sijoitusyhtiö Complus Holding SA. Complus Holdingin omistaa puolestaan useita kertoja eri puolilla maailmaa rahanpesusta epäilty ja nyt syytteeseen joutunut IPOC.

Pietarilainen Fokin kieltäytyi 45 minuuttia -ohjelman hänelle esittämästä haastattelupyynnöstä marraskuussa.

Krp selvittää maakauppoja

MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskus käy parhaillaan läpi ulkomaalaisten Suomessa tekemiä ja tekeillä olevia maakauppoja. Hankkeeseen on irrotettu kolme poliisia.

Työ on hankalaa ja hidasta, koska kauppojen takana on usein mutkikkaita yritysjärjestelyjä.

Denis Fokinin tiedetään tehneen maakauppoja myös Saksassa. MTV:n saamien tietojen mukaan myös Saksan poliisi tutkii asiaa.

Maakaupat vastatuulessa Saarijärvellä

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Denis Fokinin oli määrä hankkia Saarijärveltä maata yhteensä lähes 200 hehtaaria. Suurin osa maa-alueista on yksityisomistuksessa, Saarijärven kaupungin kanssa hierotaan kauppoja reilusta 50 hehtaarista. Tällä hetkellä neuvottelut kaupungin kanssa ovat pysähdyksissä.

Tähän mennessä Fokinin omistukseen on siirtynyt Saarijärvellä vasta reilun 15 hehtaarin suuruinen maa-alue sekä Vesaisten keskusliiton 70-luvulla rakennuttama Salusharjun leiri- ja virkistyskeskus.

Denis Fokin on luvannut investoida Ahvenlammen alueelle reilut 100 miljoonaa euroa, mikäli kaupunki ja yksityiset maanomistajat luopuvat omistuksestaan. Alueelle on suunniteltu golfkentän, kylpylän ja jopa 300 loma-asunnon rakentamista.

Rantakaavoitus Ahvenlammen alueelle oli määrä käynnistyä vielä tämän vuoden puolella. Kaupungin kaavoituslautakunta on kuitenkin lykännyt asian käsittelyä tammikuun loppupuolelle.

Tiedotustilaisuutta lykätty toistaiseksi

Denis Fokinin suomalainen edusmies Kimmo Ojanen Huoneistopiste Oy:stä Helsingistä lupasi marraskuussa, että Fokin järjestäisi maanhankintaa koskevan tiedotustilaisuuden Saarijärvellä joulukuun alussa.

Tiedotustilaisuus on kuitenkin yhä järjestämättä. Saarijärven kaupunginjohtajan Janne Kinnusen mukaan uutta päivänmäärää ei ole vielä sovittu.

Denis Fokin lupasi rakentaa Vammalan Ellivuoreen 60 luksustason loma-asuntoa maakauppojen yhteydessä pari vuotta sitten. Huoneistojen oli määrä valmistua tämän vuoden jouluksi. Rakennustöitä ei ole kuitenkaan vieläkään aloitettu. Kimmo Ojasen mukaan hanke käynnistyy muutaman vuoden sisällä.

Silta Solutions sulki puhelimensa

Helsingissä päätoimipaikkaansa pitävän Silta Solutions -yhtiön puhelimet suljettiin muutama viikko sitten. Yhtiön nettisivuille uusiksi yhteystiedoiksi on päivitetty Fokinin suomalaisen edusmiehen Kimmo Ojasen matkapuhelinnumero.

IPOC –jutut:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.