Suomeen saapui vaalitarkkailijoita niin länsi- kuin itänaapuristakin: "Meillä on lupa mennä mihin tahdomme, jopa suljettujen ovien taakse"

1:53

Sunnuntain presidentinvaaleja seuraa 27 ulkomaalaista vaalitarkkailijaa. He tulevat Venäjältä, Ruotsista, Liettuasta ja Britanniasta.

ETYJ:n alainen vaalitarkkailuun erikoistunut organisaatio Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) on todennut viime syksyn tarkastuskäynnin jälkeen, ettei Suomessa ole tarvetta vaalitarkkailuun näissä presidentinvaaleissa. Siitä huolimatta kaksi eri ulkomaalaista kansalaisjärjestöä jätti oikeusministeriöön hakemuksen vaalitarkkailusta Suomessa.

– On totta, ettei meillä ole varsinaista tarvetta, mutta tietenkin toivotamme heidät tervetulleiksi ja olemme uteliaita kuulemaan heidän havaintonsa, kertoo neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen oikeusministeriöstä.

27 vaalitarkkailijaa neljästä maasta

Liettualainen kansalaisjärjestö International Election Study Center on tuonut Suomeen 22 vaalitarkkailijaa. He tulevat Liettuasta, Venäjältä ja Ruotsista. Tämä ryhmä tekee havaintojaan Joensuun seudun äänestyspaikoilla.

Britanniasta taas tuli viisi tarkkailijaa, jotka edustavat Democracy Volunteers -järjestöä. He tekevät työtään pääkaupunkiseudulla.

Molemmat järjestöt ilmoittavat hakemuksissaan haluavansa ottaa oppia Suomen hyvistä käytännöistä.

– Tarkkaileminen on vaaleissa olennaista. Kaikkien maiden pitäisi tarkkailla toisten maiden vaaleja, sanoo brittijärjestön edustaja John Ault.

Aultin mukaan vaalien havainnointi auttaa hyvien käytäntöjen leviämisessä ja tuo esiin epäkohtia.

– Täällä tarkkailemme ainakin vaalisalaisuuden säilymistä, vaalipaikan esteettömyyttä ja henkilöllisyyden toteamista, sanoo Ault.

Kulkulupa suljettujen ovien taakse

Liettualaisjärjestö International Election Study Center'n edustaja kertoo, että suurin osa heidän tarkkailijoistaan on venäläisiä. Joensuun seudulla kiertelevät tarkkailijat liikkuvat tulkkien kanssa.

Paitsi itse äänestämistä tarkkailijat seuraavat myös ääntenlaskua.

– Meillä on lupa mennä mihin tahdomme, jopa suljettujen ovien taakse, sanoo Ault.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että akkreditoidut vaalitarkkailijat saavat liikkua vapaasti eikä heidän tarvitse ilmoittaa etukäteen, millä äänestyspaikoilla aikovat käydä.

Vaalien jälkeen järjestöt laativat raporttinsa, jonka he toimittavat myös Suomen oikeusministeriöön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja