Mainos

Suomalaissotilaista kova kysyntä ulkomailla - osa saattaa loikata

Säästösyiden takia puolustusvoimat aikoo vähentää kolmen vuoden sisällä 2 200 henkilöä, ja osa suomalaisupseereista saattaa suunnata ulkomaille töihin, myöntää Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusjohtaja Hannu H. Kari.

Hänen mukaansa suomalaisupseerit ovat ulkomailla erittäin arvostettuja ja heistä on kova kysyntä.

– Varmasti moni upseeri joutuu miettimään, joutuuko vaihtamaan työpaikkaa sekä katsomaan, mitä vaihtoehtoja on tarjolla.

– Suomalaiset ovat menestyneet kansainvälisissä operaatioissa hyvin sekä suorittaneet tehtävänsä kiitettävästi. Heillä on ainakin kysyntää, mutta siirtyminen muihin tehtäviin on jokaisen henkilökohtainen päätös, Kari kertoo MTV3 Uutisille.

Puolustusvoimien säästötoimet ovatkin aiheuttaneet närää suomalaisupseeristossa. Helsingin Sanomien tekemän kyselyn mukaan peräti 76 prosenttia upseereista katsoo, ettei maan johto ole toiminut maanpuolustuksen kannalta onnistuneesti.

Upseerien enemmistö ei myöskään usko, että koko maata voidaan uskottavasti puolustaa sen jälkeen, kun armeijan säästöt ja uudistus on toteutettu.

– En usko, että tästä tulee kuitenkin mitään suurta ryntäystä ulkomaille. Mutta yksittäiset upseerit saattavat ulkomaille siirtyä töihin. Useassa maassa on todettu, että suomalainen sotilas on luottamuksen arvoinen, Kari tähdentää.

Asiat on pidettävä salassa

Hänen mukaansa suomalaisupseerit saavat siirtyä ulkomaille töihin vapaasti, mutta heitä sitoo salassapitovelvollisuus. Tutkimusjohtajan tietojen mukaan viimeisin ulkomaille siirtynyt sotilas oli viime vuoden kesällä kenraaliluutnantti Markku Koli, kun hän siirtyi Arabiemiraatteihin siviilitehtäviin, maan ylimmän sotilasjohdon neuvonantajaksi. Kolin tehtävä Suomen pääesikunnassa oli toiseksi korkein.

Viimeisin kohu suomalaisvirkamiehen siirtymisestä ulkomaille syntyi, kun Säteilyturvakeskuksen (STUK) entinen pääjohtaja Jukka Laaksonen ilmoitti siirtyvänsä Venäjälle ydinvoimakonsernin Rosatomin leipiin. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö ei tiennyt Laaksosen siirrosta.

Ministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäki kertoo Kalevan haastattelussa, että Laaksosen olisi pitänyt kertoa aikeistaan ministeriölle jo virassaoloaikanaan. Sosiaali- ja terveysministeriö valvoo STUKia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.