Suomalaispari juhli eläkkeelle lähtöä luotiliiveissä ja hunnuissa

Suomalaiset Veikko Huhtala (s.1946) ja Oili Liutu (s.1940) lienevät maailman eniten matkustanut aviopari. Tarina alkoi kesäkuussa 1986 pakettimatkalla Albaniaan. Siitä saakka Huhtala ja Liutu ovat matkustaneet yhdessä lomilla. Ja nyt eläkkeellä silloin kun huvittaa!

Pariskunnalle on luontevaa, että irtiottoja ei haeta tavanomaisimmista paikoista. Vuonna 2004 tuore aviopari suuntasi Afganistaniin juhlimaan Oili Liudun eläkkeelle lähtöä.

– Kohteen vaikeudesta johtuen olimme valmistelleet matkaa kauan ja hartaasti. Lentoliput saimme kuriiripostina Kanadasta, viisumit Brysselin-suhteilla, kertoo Veikko Huhtala.

Neljän päivän matka sujui rauhallisissa suomalaistunnelmissa. Vuonna 2004 Suomen suurlähetystö sijaitsi Islamabadissa, ja Kabulissa toimi etäpiste lähinnä suomalaissotilaita varten.

Pariskunta vieraili etäpisteen hoitajan luona ja Nato-johtoisten ISAF-joukkojen Suomen-tukikohdassa. Jännitykseltä ei Kabulissa vältytty.

– Vietimme iltaa suomalaisten ISAF-joukkojen luona, söimme hyvin ja saunoimme. Korkeasta hälytystasosta johtuen meidät kuitenkin pakattiin luotiliiveihin ja palautettiin patrullisaattueessa hotelliin. Se jäi kyllä hyvin mieleen, muistelee Veikko Huhtala.

– Jos menisi Kanarialle, niin eihän siitä mitään jäisi mieleen, kun kaikki käyvät siellä.

"Emme tavoittele matkustuslistan kärkipaikkaa"

Huhtala ja Liutu ovat valloittaneet maapalloa jo sen verran, että he ovat molemmat kymmenen maailman eniten matkustaneen ihmisen joukossa Most travelled people -listalla. Kärkisijoitukset ovat kuitenkin niin kaukana, että niille sijoille he eivät usko koskaan pääsevänsä.

Esimerkiksi Etelämanner puuttuu pariskunnan valloituslistalta vielä kokonaan. Syykin on selvä, sillä pisteiden haalimisella on rajansa.

– Emme ole valmiita maksamaan pisteistä liikaa. Yhdestä pisteestä voimme maksaa noin 1000–2000 euroa. Etelämanner on yksi turhan kalliista paikoista. Tällä hetkellä sinne pääseminen maksaisi kymmeniä tuhansia euroja, Huhtala toteaa.

Jotkut paikat puolestaan ovat niin hankalia, ettei niihin välttämättä pääse koskaan.

Lääkärillä ei ollut hoitotarvikkeita

Huhtalan pariskunta on välttynyt maailmalla rajuilta vastoinkäymisiltä. Toki toisinaan on käyty paikoissa, joita luonnonkatastrofit ovat myöhemmin riepotelleet ja vieneet mennessään.

Pariskunnan ikävin kommellus tapahtui Päiväntasaajan Guineassa vuonna 1990.

Oili liukastui Malabossa hotellin alueella rantaan johtavan kävelytien laatan liukuessa alta, ja nilkka murtui molemmin puolin. Paikallisessa "sairaalassa" nilkkaa tuettiin vain jotenkuten. Pariskunta joutui itse hakemaan hoitotarvikkeet apteekintapaisesta.

Paikallinen lääkäri olisi saattanut osatakin tehdä leikkauksen, mutta ei voinut, kun ei ollut välineitä.

– Kolme päivää meni ennen Madridin lentoa. Malabossa oli levottomuuksia ja ulkonaliikkumiskielto. Hotellista ei saanut ruokaa eikä vettä tullut.

Pariskunta sai hankittua uudet lentoliput, koska heillä oli käteistä mukanaan. Vihdoin matka lähti päiväntasaajan kaupungista Malabosta Lagosiin, Nigeriaan, jossa oli koneen vaihto. Madridin ja Frankfurtin kautta matka johti Suomeen lääkäriin.

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja